Startskuddet var passion for god mad

Leverandører 28. mar 2017 -
This describes the image
||||||||||| |||||||||||

Duften af krydderierne i en klar, orientalsk suppe breder sig i køkkenet, mens Halkær Ådals kok hælder piskefløde i en anden suppe, der har jordskokker som hovedingrediens.

Køkkenassistenten lægger flødeskum på æble-og rabarberdesserter, og køkkenmedhjælperen piller løg til en skinkegryde.

Alt bliver produceret fra bunden hos den økologiske færdigretsproducent Halkær Ådal Økologisk, der holder til i et nedlagt plejehjemskøkken midt i Løgstør.

- Vores udgangspunkt er økologiske råvarer – gerne fra lokale producenter, når vi kan få det. Nogle gange køber vi frosne, skårne grøntsager. Andre gange skræller, piller og skærer vi dem selv, siger Edith Agerbo, der den ene af de to initiativtager til Halkær Ådal.

- Det er hele tiden en overvejelse om, hvad der bedst kan betale sig rent økonomisk. Men det vigtigste er smagen og kvaliteten – i simreretter smager det ikke godt med frosne grøntsager, for så skal de først tøs op og derefter fryses igen, når retten er færdig. Vores mad skal smage af gode råvarer, og smagen må aldrig være camoufl eret af salt, sukker eller for mange krydderier, siger makkeren Kate Bryrup og tilføjer, at udgangspunktet for virksomheden er, at de begge elsker god mad.

- Vores mad skal være noget, man får det godt af. Vi henvender os ikke til spartanere eller kostforagtere. Det tror nogle, man er, hvis man spiser økologisk. Men sådan er det langt fra, siger Edith Agerbo.

Udliciterer simreretter

Mange af de retter, som i øjeblikket produceres i køkkenet, skal sendes ud i forskellige måltidskasser direkte fra Halkær Ådal til de kunder, der har bestilt maden via webshoppen. Andre ender som portionspakker i frysedisken i Irma eller i en kasse med varer fra Nemlig.com.

Nogle bliver spist i et fly, for på listen af kunder er også et skycatering-firma. Alle retter sælges frosne.

- Vi har for få uger siden indgået et samarbejde med Skagenfood, der sælger vores simreretter sammen med deres egne produkter. Via Skagenfood kommer vi bredt ud, og det går hurtigt nu. Allerede efter tre uger sælger vi 1000 måltider på en uge i det samarbejde, siger Kate Bryrup, der har en baggrund som civiløkonom og fjerkræfarmer.

Repertoiret ligger inden for traditionel danske mad – dog ofte tilsat de to kvinders egne ideer eller et tip fra kokken.

- Vi tager udgangspunkt i simreretter. De er fyldt med god smag, men de er besværlige at lave for den enkelte forbruger, fordi de tager tid, og så skal der mange ingredienser i. Derfor udliciterer forbrugerne gerne den slags retter til andre, siger Edith Agerbo, der er uddannet civilingeniør og heilpraktiker.

Halkær Kassen består af mellem tre og 12 portioner og kan sammensættes, så den passer til den enkeltes behov.

- Vi har nu tilføjet en Suppe Kasse, en VegetarKasse, en Fars Kasse med farsretter, en Dessert Kasse og en Glutenfri Kasse til vores sortiment. Til nemlig. com og Skycatering leverer vi også pakker med frikadeller, som vi i øjeblikket producerer 5 ton af om året. Om kort tid introducerer vi en Familie Kasse. Den består alene af selve kødretten, og så skal familien selv tilberede tilbehør som ris eller kartofl er og grøntsager, fortæller Kate Bryrup.

Irma var første store kunde

Hele eventyret begyndte i 2008 med en mindre produktion af skolemad, færdigretter og pålæg på Halkær Kro og Kulturhus, cirka 25 km fra Løgstør, hvor Edith Agerbo havde forpagtet køkkenet. Herfra solgte hun, udover sine egne produkter, også forskellige råvarer fra lokale producenter i en lille landhandel.

- Jeg havde kontakt med Kate, fordi hun som producent af kyllinger og ænder var en af mine lokale leverandører. Jeg ansatte hende i køkkenet, men vi omsatte for lidt, fordi det var svært at få kunderne til at komme ud til os. Vi skulle i stedet ud til dem. Derudover havde vi spredt os til for meget forskelligt, siger Edith Agerbo. Efter rådgivning fra blandt andre Økologisk Fødevarerådgivning besluttede de to kvinder sig for at satse på økologiske simreretter med Irma som første mål.

- Vi flyttede ind på plejehjemmet, og i 2013 leverede vi de første seks paller med frosne færdigretter til Irma. Prisen for færdigret lå den gang på 85 kr. i butikken, men den er netop sat ned til 79 kr. i håb om at øge salget, for det er ikke der vi sælger mest, siger Edith Agerbo.

Et år senere fik Halkær Ådal kontakt med Ældre Sagen, der sagtens kunne se ideen i at sælge de økologiske retter til ældre.

- Det medførte samtidig, at vi fik opdateret vores webshop og introducerede den første Halkær Kasse, der også i dag bliver leveret med PostNord, siger Kate Bryrup.

Med hjælp fra en løve

I efteråret 2016 var de to kvinder med i DR-programmet Løvens Hule, hvor en række kendte iværksættere tilbyder deres hjælp med investeringer og viden til udvalgte nye iværksættere. Erhvervskvinden Ilse Jacobsen faldt for de to kvinders ide, og i dag er hun medejer af virksomheden med en ejerandel på 25 pct.

- Vi søgte kun 200.000 kr., for det var ikke så meget penge som viden og erfaring, vi søgte – ikke mindst inden for markedsføring. Vi ved, at mange vil nyde vores mad, men for få kender os, siger Kate Bryrup, der har måttet supplere sin løn fra Halkær med indtjening fra sine ænder, mens Edith i perioder har undervist ved siden af arbejdet i Løgstør.

- Vi har fået god hjælp af Ilse, som vi mødes med en gang om måneden. Hun går helhjertet ind for vores virksomhed, og der er en god kemi. Derudover har vi hele hendes markeds-føringsafdeling i ryggen, fortæller Kate Bryrup.

I begyndelsen af 2016 begyndte Halkær Ådal at sælge simreretterne gennem onlinesupermarkedet nemlig. com.

- Derigennem har vi siden lige før jul solgt flere end 3000 retter mad, og det rykker rigtigt meget, siger Edith Agerbo. Fordobler omsætningen i år Halkær Ådal omsatte i 2016 for 2,6 mio. kr. uden moms og har i dag fem ansatte på fuld- eller deltid plus de to initiativtagere, der, når de har tid for de administrative opgaver, også deltaget i produktion og pakning.

- Det er meget svært at sætte tal på vores forventning til i år, for det går hurtigt. Men en fordobling er ikke helt urealistisk, siger Edith Agerbo.

De to er enige om, at loftet for, hvor meget der kan produceres i plejehjemmets køkken ligger på omkring 10 mio. kr.

- Hvis vi når højere op, kræver det, at vi flytter. Det er et stort hop og en stor beslutning, siger Kate Bryrup og bliver suppleret af Edith Agerbo:

- Så kan man blive fristet af at åbne en fabrik for at gøre produktionen effektiv. Der skal vi ikke hen. Så hellere dele produktionen op i mindre enheder.

- Men vi kunne godt flytte pakkeriet. Det bliver nok næste skridt, hvis vi udvider Halkær Kassen yderligere. Igennem hele forløbet har vi udvidet skridt for skridt og hele tiden sikret os, at det nye fungerede, inden vi kastede os over det næste, siger Kate Bryrup.

- Det er nok derfor, vi er her endnu,

Dansk Handelsblad vil i en artikelserie sætte fokus på kampen om måltidsmarkedet, hvor især to spørgsmål står helt centralt:

Hvilke måltidsløsninger efterspørger danskerne, og hvorfor går de i stigende grad uden om dagligvarehandlen for at købe aftensmaden?

Og hvor kan dagligvarebutikkerne – både supermarkeder og discountbutikker – sætte ind for at få en større bid af det milliardstore takeaway-marked?

Opdateret 10. nov 2020