Små måltider supplerer de traditionelle tre
En gang var det næsten forbudt at spise uden for de tre hovedmåltider, der som orftest blev indtaget omkring familiens spisebord.
I dag spiser mange, når og hvor de har lyst og behov, og i ugens løb er det mere og mere sjældent, at familien samles til et af de traditionelle hovedmåltider.
Derudover er det ikke længere ualmindeligt at foretage sig alt muligt andet, mens man spiser.
Det viser en ny international undersøgelse fra Euromonitor, der også afslører, at vanerne er forskellige afhængig af, hvor i verden man bor.
Snacking eller græsning, som det også kaldes, betyder, at man indtager et eller flere min-dre måltider som supplement eller i stedet for de tre hovedmåltider. Snacking er ifølge undersøgelsen efterhånden lige så almindeligt som et hovedmåltid.
De fleste snack indtages ved 11-tiden og ved 16-17-tiden. Derudover er der en aften-snack, som i nogle lande som Frankrig, Brasilien og Indien ligger før det større hoved-måltid – andre steder som USA, Tyskland og Kina efter.
Stiller krav til kvaliteten
Morgenmaden er det måltid, der oftest bliver skiftet ud med snacks, og grænsen mellem morgenmaden og snacking er hvisket ud i mange lande. Kina og Japan er dog blandt undtagelserne. Her holder 8 ud af 10 fast i den traditionelle morgenmad derhjemme.
Frokosten er derimod mere fast de fleste steder – blandt andet fordi de indtages i en pause, der er fastlagt på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen.
Aftensmåltidet varierer fra land til land. I Rusland, USA og England er det tiltagende almindeligt at snacke aftenen igennem og nogle gange helt springe aftensmaden over.
Mens man ofte snacker alene i løbet af dagen, mens man er optaget af sit arbejde eller i kontakt med andre via mobilen, kan aftensnacken ofte være en eller flere tallerkner, som man deles om.
Når snacks mere eller mindre afløser måltider, skal dette mellemmåltid også tjene et ernæringsmæssigt formål, og det er ifølge undersøgelsen ikke nok for forbrugeren at kunne snacke hvor og når som helst.
Forbrugeren stiller store krav til både næringsværdi, fødevareetik, kvalitet og oplevelse, men samtidig er holdningen til, hvad man spiser på de forskellige tidspunkter af dagen, blevet mere løs. Det er eksempelvis ikke forkert at spise morgenmadsprodukter i løbet af dagen eller om aftenen.