SKI offentliggør nyt materiale til omstridt fødevareaftale
Det skal åbenbart ikke være let at lave en aftale om salg af fødevarer til kommuner.
I hvert fald er der nu endnu en gang sket ændring i udbudsmaterialet til en mia.-aftale, der skal sikre en eller flere leverandører fødevareleverancen til de større institutioner i 65 kommuner.
Det betyder, at ansøgningsfristen nu er udsat til 5. marts.
Det er SKI, Statens og Kommunernes Indkøbsservice, der står for den to-årige aftale. Omsætningen på aftalen udgør knap 500 mio. kr. om året og forventes at være klar til brug september 2019.
Egentlig havde SKI indgået en aftale med Hørkram Foodservice, der vandt det originale udbud i 2016. Men Dansk Cater klagede over, at Hørkram blev eneleverandør, og en kendelse fra Klagenævn for Udbud gav Dansk Cater medhold i fire ud af ni hovedklager.
Læs også: Offentlig indkøbscentral anker afgørelse om milliardudbud
Klagenævnet krævede, at SKI annullerede aftalen med Hørkram.
Rigide regler årsag til ændring
Et nyt udbud havde frist før jul, men ifølge en pressemeddelelse fra SKI, er der der "imidlertid kommet flere gode og konstruktive input og forslag fra markedet" - og det betyder, at SKI nu udsætter fristen.
Udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding, uddyber i pressemeddelelsen:
”Vi må konstatere, at der er sket nogle ændringer i markedet, som vores udbudsmateriale ikke afspejler. Og derfor kan vi ikke skabe den konkurrence om aftalen, som vi ønskede. Vi har haft en god dialog med markedet inden offentliggørelse af udbuddet, og vi fik mange konstruktive input, som vi allerede havde indarbejdet. Alligevel er der nu kommet mange gode, nye forslag fra de potentielle leverandører, som vil styrke konkurrencen yderligere. Forslagene vil i sidste ende medvirke til, at vi får bedre tilbud og dermed en endnu bedre fødevareaftale for de kommunale storkøkkener.”
Det understreges dog fra SKIs side, at det er mindre ændringer, der er sket i materialet.
Christian Lunding beklager samtidig, at tilbudsgiverne skal have ulejlighed med at ændre deres tilbud. Han giver rigide regler skylden.
"Det ville være en gevinst for begge parter, hvis det i højere grad var muligt at justere et allerede offentliggjort udbud på baggrund af gode input fra markedet. Udbudsloven sætter nogle begrænsninger, og det er oplagt at se nærmere på det i forbindelse med den kommende opdatering af udbudsloven," forklarer Christian Lunding.
Læs også: I morgen udløber budfrist til gigantisk fødevareaftale