Skatteminister vil stoppe priskrig på cigaretter

Leverandører 10. sep 2020 -
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen

Selv om det nu er mere end fem måneder siden, at afgiften på tobak steg med et beløb, der skulle få priserne til at stige med ca. 15 kr., er der fortsat billige smøger på hylderne i nogle butikker.

Skatteminister Morten Bødskov (S) siger i en mail til Dansk Handelsblad, at det naturligvis ikke er hensigtsmæssigt, at tobaksindustrien holder priserne nede.

- Regeringen har øget cigaretafgiften sammen med et flertal i Folketinget, fordi færre børn og unge skal ryge i fremtiden. I det omfang at der er nogle tobaksproducenter, der ikke har overholdt reglerne, vil de naturligvis blive efteropkrævet den korrekte afgift. Hvis tobaksproducenterne på anden vis søger at omgå afgiftsstigningen, eksempelvis ved at dumpe priserne, må vi se nærmere på, hvilke initiativer vi kan sætte i søen for at dæmme op for problemet, siger Morten Bødskov.

Når priserne fortsat ligger på det lave niveau, skyldes det blandt andet, at en af producenterne, JTI med Camel og Winston, har solgt cigaretter med gamle banderoler og dermed den lave afgift til grossisterne helt hen i august.

Det strider mod reglerne, der siger, at cigaretter, der sælges til grossister efter 1. april, skal være med den nye afgift.

En anden årsag til de lave priser er, at både British American Tobacco, BAT, og Philip Morris har sat priserne ned på tobak med den nye afgift.

EU forbyder mindstepriser

Sundhedsordfører for de konservative Per Larsen har kaldt skatteminister Morten Bødskov i samråd. Han vil have priskrigen stoppet nu.

- Da vi besluttede at sætte priserne op per 1. april, havde jeg en forventning om, at priserne meget hurtigt ville lande på det nye leje, siger Per Larsen.

I regler for overgangsordningen fra gammel til ny pris står, at producenterne i en given periode frem mod afgiftsstigningen hver især kun må købe 5 pct. flere af de gamle afgiftsbanderoler, end den mængde cigaretter de plejer at sælge i en tilsvarende periode.

Har en producent købt flere, skal afgiftsdifferencen betales efterfølgende.

- Men det betyder blot, at producenten skal betale afgiftsdifferencen til staten, lige som eventuelle bøder for at have solgt cigaretter med ulovlige banderoler ender i statskassen. Målet var at sende en afgiftsstigning til forbrugerne, siger Per Larsen.

Afgifterne stiger igen 1. januar 2022.

- Vi skal have lukket alle huller inden næste afgiftsstigning. Det kunne være med mindstepriser, siger Per Larsen.

Ifølge skatteministeriet er det på grund af EU-retten ikke muligt at fastsætte mindstepriser på cigarett

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?