Restauranternes omsætning stiger langsomt
Kurven peger opad igen. Det må være noget af det sikreste og bedste, man aktuelt kan sige om restauranter og cafeers omsætning, kort før det store flertal af danskerne går på sommerferie.
Alt andet ville da også være en renlivet katastrofe.
Efter en marts måned, hvor omsætningen i branchen corona-styrtdykkede for at nå helt i bund i april, begyndte den igen at vokse i den sidste forårsmåned med genåbningen fra 18. maj.
Logisk set burde kurven kun fortsætte opad her i juni, som er den første hele åbningsmåned.
Men ved deadline på denne udgave af Food Pro 12. juni var det stadig for tidligt at spå om, hvor hurtigt genopretningen går.
Ifølge de friskeste tal fra Danske Bank for danskernes privatforbrug er det kun i ganske få dage på denne side af genåbningen 18. maj, at forbruget på spisestederne for denne gruppe har slået sidste års niveau samme dag - med indeks over 100.
De fleste dage ligger det i 80’erne eller 90’erne.
2021 på højde med 2019
Niveauet svarer nogenlunde til forventningerne for omsætningen i resten af 2020 hos analysevirksomheden Retail Institute Scandinavia, der følger udespisningsmarkedet nøje.
Her vurderer adm. direktør Henning Bahr, at andet halvår i år kan nå indeks 80-90 i forhold til andet halvår 2019, mens første halvår af 2021 kan nå indeks 100 i forhold til første halvår 2019.
Dermed vil 12 måneders-perioden fra andet halvår i år og første halvår 2021 stadig ligge under normalåret 2019.
Henning Bahrs skøn for næste år lyder:
- Hele 2021 vil måske ligge på indeks 100 i forhold til 2019. Det står i kontrast til de sædvanlige vækstrater i branchen på omkring 6-8 pct. de seneste par år.
Han sammenligner med udviklingen uden corona. Hvis krisen ikke var opstået, burde 2021 ifølge Henning Bahr få et indeks på måske 110-115 i forhold til 2019, hvis der var tale om den samme udvikling.
Gourmetrestauranter hårdest ramt uden turister
Selv om mange danskere er begyndt at slippe frygten for smitte, er forbrugsmønstrene altså ikke sluppet helt ud af corona-skyggen, lige som der stadig væsentlige restriktioner tilbage, som står i vejen for, at spisestedernes omsætning når tilbage på 2019-niveau.
I en situation med mange ubekendte er der ikke så mange, der har mod på at spå om, hvordan branchens nærmeste fremtid kommer til at se ud - om man kan forvente at nå på omgangshøjde allerede næste år.
- Det er umuligt at give et skøn for, om restaurantbranchen i 2021 kommer tilbage til samme niveau som 2019. Det vil i høj grad afhænge af, om der kommer gang i flybranchen igen, så det bliver lige så nemt at rejse internationalt, som det var tidligere, siger Nadeem Wasi, der er medlemschef i Horesta.
I første omgang har Danmark har som bekendt kun åbnet grænserne for tyskere, nordmænd og islandske turister.
- De kan på ingen måde opveje det antal udlændinge, vi er vant til at have. Det rammer især de store byer. Når man mangler så stor en del af sit kundegrundlag, rammer det alle, og så er der nogle, det rammer meget mere, bl.a. gourmetrestauranterne. Her ved vi, at halvdelen, ja i nogle tilfælde helt op til 80 pct. af deres kundegrundlag er gæster fra udlandet, siger Nadeem Wasi.
Midt i juni var politikerne i gang med forhandlinger om en ”sommerpakke”, der skal sparke gang i forbruget herhjemme.
Især udbetaling af de indefrosne feriepenge og lavere moms har været i spil. Horesta nævner et tredje tiltag, mere målrettet branchen:
- Der er behov for at stimulere danskernes lyst til at gå ud og bruge penge. Horesta foreslår, at man laver et oplevelsesfradrag. Det vil gavne restauranterne, for det handler om at skabe nogle incitamenter, siger Nadeem Wasi.