Regeringen vil lempe punktafgifter på donerede fødevarer
Udskrivelsen af folketingsvalget i foråret satte med ét stopper for alle de lovforslag, der var undervejs til at blive vedtaget.
Et af dem var et forslag fra april fra den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V), som blandt andet handlede om at sænke punktafgiften på diverse fødevarer: chokolade, kaffe, is og sukkervarer som slik og kage.
Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at "godkendte humanitære organisationer" kan få godtgjort afgiften på den slik og kaffe, de deler ud på varmestuer, herberg, som julehjælp osv.
I dag er det sådan, at organisationerne nogle gange skal betale afgiften på de ovennævnte produkter, så den givende virksomhed ikke så at sige hænger på den. Det betyder til gengæld, at de humanitære organisationer må takke nej til varerne, fordi de ikke har råd.
Af høringssvarene til det tidligere lovforslag fremgår det, at både Coop, De Samvirkende Købmænd og Dansk Industri forholder sig til forslaget med en vis portion skepsis. Fra Coop lød det blandt andet:
"Vores overordnede vurdering er, at lovforslaget ikke giver øget incitament til at Coop donerer/sælger mere til velgørende organisationer for at undgå madspild … Coop giver ofte ferskvarer (især frugt) væk til stop madspild-organisationer – men ikke varer såsom chokolade, kaffe og is, da disse varer har lang holdbarhed og derfor kommer på tilbud i butikkerne, inden de når at blive for gamle mv."
Frygt for bureaukratisering
Desuden forholdt Coop sig kritisk over for de bureaukratiske udfordringer, det kan give med dokumentation i forhold til den samlede afgiftslettelse på ca. 1 mio. kr., som politikerne forventer.
Også Dansk Industri, som tidligere har deltaget i koret af kritikere af afgiftssystemet i relation til fødevarer, havde svært ved at få armene over hovedet i første omgang.
"Ideelt set bør den foreslåede lovændring indeholde mulighed for afgiftsfritagelse for al donation uden modværdi, og forslaget bør som minimum indeholde en mulighed for, at konfektureproducenter, der donerer uden modværdi til humanitære formål også opnår afgiftsfritagelse for den donerede mængde. Det vil sikre et større incitament til donation end tilfældet er i lovudkastet."
FødevareBanken er en af de organisationer, som står til at få adgang til et større vareudvalg, den kan uddele, hvis det kommende lovforslag bliver vedtaget.
- Det sker ikke så tit, men vi hører nogle gange, at der er varer, vi gerne må få, men vi skal betale afgiften, og det har vi ikke råd til. Det vil vi få med den nye lov, siger John Køppler, driftschef i FødevareBanken.
- Det interessante er, hvor tit vi vil have mulighed for at søge om at få afgiften refunderet. Det kan potentielt blive ret mange penge. Hvis vi skal have 4-5-600.000 kr. udestående i mange måneder, bliver vi presset på vores likvider. Derfor har vi lagt op til, at afgiften skal godtgøres minimum en gang i kvartalet, helst en gang om måneden, siger han.
Allerede ved behandlingen af det oprindelige lovforslag var der politisk enighed om ideen, og der er indtil videre intet, der tyder på, det skulle have ændret sig. Hvis vedtaget, vil de første lovændringer træde i kraft ved årsskiftet.