Regeringen vil ensrette affaldssorteringen i hele landet

Leverandører 18. maj 2020 -
This describes the image
Foto: Steen Brogaard
Skrevet af: Søren Tougaard

Opdateret 18.maj

Fra kommune til kommune er der i dag store forskelle på, hvordan og hvor meget borgerne skal sortere deres affald.

Der er således mange eksempler på, at borgerne bliver bedt om at sortere husholdningsaffald, som alligevel ender med at gå op i røg på et forbrændingsanlæg.

Det vil regeringen nu gøre noget ved.

Som en del af klimahandlingsplanen har regeringen i dag præsenteret en række initiativer, der skal bidrage til en mere grøn affaldssektor.

Et væsentligt element i planen er, at danskerne skal sortere mere affald, og at det skal gøres på samme måde uanset, hvor i landet man bor.

Visionen er en klimaneutral affaldssektor i 2030, og målet er at fjerne 80 pct. af plastikaffaldet fra forbrændingsanlæggene i 2030.

- Vi forbrænder alt for meget affald og vi genbruger og genanvender for lidt. Plastik fra f.eks. kødbakker, shampooflasker og tøj ender i naturen eller bliver brændt af og udleder CO2, så genanvendelse af plastik er en vigtig del af at løse klimakrisen. Derfor beder vi nu danskerne om at affaldssortere mere og gøre en grøn forskel ved skraldspanden. Det er en stor opgave, og det kræver, at vi samtidig med klimaaffaldsplanen sikrer, at det rent faktisk nytter at sortere, siger miljøminister Lea Wermelin.

Producentansvar fra 2025

Derfor vil regeringen invitere Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan Danmark får færre og mere effektive forbrændingsanlæg samt får begrænset importen af udenlandsk affald.

I 2025 får producenterne ansvaret for, at emballagen bliver genanvendt.

Derfor foreslår både DI og klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi, at private virksomheder overtager affaldet, når kommunerne har samlet det ind.

- Det er afgørende, at vi får skabt en affaldssektor, der er gearet til at recirkulere affaldet til nye produkter. Virksomhederne står klar til at investere i sorterings- og genanvendelsesløsninger, og med regeringens udspil får de muligheden, siger Karin Klitgaard, chef for miljøpolitik og cirkulær økonomi i DI.

Der forbrændes ca. 370.000 tons plastikaffald om året i Danmark, ifølge Miljø- og Fødevareministeriet. Hvis ikke der tages initiativer til at reducere udledningerne, forventes forbrændingsanlæggene at stå for 1,5 mio. tons CO2 i 2030.

 

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?