Regeringen: Mere vegetarisk og økologisk mad i statens kantiner
Et bredt flertal i Folketinget har sat et ambitiøst mål om at reducere Danmarks klimaaftryk med 70 pct. frem mod 2030. Det kan kun nås, hvis alle virkemidler bringes i spil.
Derfor fremlægger regeringen nu en samlet strategi for, hvordan den offentlige sektors indkøb kan bidrage til at gøre Danmark grønnere.
Og strategien betyder også grønnere og mere økologisk mad i statens kantiner.
- Vi sætter en klar retning, og samtidig rummer strategien en række konkrete forslag, som vi er klar til at iværksætte nu. Vi foreslår f.eks., at statens medarbejderkantiner indfører vegetarisk mad to af ugens dage, og at 60 pct. af maden skal være økologisk. Vi vil gøre det obligatorisk at anvende produkter, der er miljømærkede eller lever op til tilsvarende krav. Samtidig foreslår vi, at der tages udgangspunkt i omkostninger i hele produktets livsforløb, når der købes ind. Det oplagte valg skal være det grønne valg, siger finansminister Nicolai Wammen.
Økologisk Landsforening: Hæv ambitionen
Hos Økologisk Landsforening efterlyser formand Per Kølster en mere ambitiøs omlægning af det offentliges madindkøb.
- Hvorfor stoppe ved de statslige? Hvis alle offentlige køkkener blev inkluderet, ville effekten være meget større. Det, håber vi, kommer med i den klimaaftale, der skal laves, og så har vi klare forventninger om, at regeringen med denne strategi er villig til at sikre midler på Finanslov 2021 til omlægningsrådgivning og kompetenceopbygning i alle storkøkkener offentlige som private. Det vil batte på klima, understøtte den grønne omstilling og kunne reducere madspildet, og så vil det kunne levere på regeringens målsætning om at fordoble det økologiske areal og forbrug, siger Per Kølster.
Nye beregninger viser, at de offentlige indkøb belaster klimaet med 12 mio. tons CO2 om året. Heraf bliver ca. 4 mio. tons udledt i Danmark. Det er første gang, der sættes tal på klimabelastningen ved offentlige indkøb, og ambitionen er, at niveauet skal reduceres markant frem mod 2030.
I samarbejde med eksterne eksperter pågår nu et omfattende analysearbejde, som både skal fremskrive udviklingen og give detaljeret indsigt i, hvordan de enkelte indkøbsområder påvirker klima og miljø. Når arbejdet er færdigt, forventer regeringen i 2021 at kunne lave en aftale med Folketingets partier om et konkret reduktionsmål.