Razzia: Regnskabskaos og afgiftssvindel i kioskmiljøet
Rod i bogføringen, ansatte, der ikke betaler skat og svindel med afgifter og moms for blandt andet slik, kaffe og spiritus.
Det var, hvad kontrollanter fra Skattestyrelsen fik blandt andet mistanke om under en række uanmeldte besøg i 37 udvalgte kiosker i hovedstadsområdet. Underdirektør i Skattestyrelsen Anne Sofie Hedemann vil dog endnu ikke sige noget konkret om resultater eller konsekvenser.
- Vi har besøgt 37 kiosker som led i en fælles indsats med Fødevarestyrelsen og politiet. Skattestyrelsen følger op over for 33 af virksomhederne. Det er endnu for tidligt at sige noget nærmere om Skattestyrelsens resultater af kontrollerne, siger hun i en mail til Dansk Handelsblad. Skattestyrelsen oplyser dog, at det "styrelsen generelt finder på disse kontroller bl.a. er mangelfuld registrering og kasseafstemning, mangelfuld dokumentation for punktafgiftspligtige varer som eksempelvis slik, kaffe, spiritus, og mangelfuld registrering af deres ansatte, så virksomhederne bliver bedt om at føre logbog".
Uvist om der er hælervarer
De fælles kioskbesøg er blot en af flere indsatser i jagten på svindel med punktafgifter, som Skattestyrelsen gennemfører i både grossist- og kioskledet.
I 2017 gav 793 kontroller af den type en efterbetaling med et nettoprovenu på ca. 60 mio. kr. alene for manglende betaling af punktafgifter, fremgår det af et svar til folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF) fra daværende skatteminister Karsten Lauritzen. Dertil kommer blandt andet manglende moms. Skattestyrelsen, Fødevarestyrelsen og politiet har ind til nu været på i alt fire kontrolaktioner ud af fem, der er planlagt for i år.
Razziaerne er en del af tidligere justitsminister Søren Papes (K) projekt ”Tryghed for butiksejere”. Målet for indsatsen er blandt andet at finde ud af, om nogle af de dagligvarer, som købmænd og supermarkeder mister i forbindelse med organiserede butikstyverier, er endt som hælervarer i nogle kiosker.
Fødevarestyrelsen, der blandt tjekker fakturaer, konstaterede, at 28 kioskejere havde slik uden faktura i butikken.
Politiet vil først senere på året fortælle, om der er tale om hælervarer i nogle af butikkerne.
- Vi laver en opsamlende rapport, når vi har afsluttet sidste runde. Den skal bruges som afsæt til den fremtidige indsats, lyder det fra pressechef i Rigspolitiet, Thomas Kristensen.