Rædselsår barberer halv mia. af omsætningen i Royal Greenland

Leverandører 7. maj 2021 -
This describes the image
Foto: Royal Greenland
  • Markedstumult og lavere salgspriser som følge af corona-krisen skærer dybt i både top- og bundlinje hos Royal Greenland

For Grønlands største virksomhed, Royal Greenland, udviklede 2020 sig til et af de værste år i selskabets historie.

Selskabet, der ejes af det grønlandske selvstyre, har i årsregnskabet for 2020 noteret en tilbagegang i omsætningen på 478 mio. kr., der i 2020 lander på små 4,9 mia. kr., mens årsresultat brager ned fra respektable 311 mio. kr. i 2019 til et underskud på 57 mio. kr. i 2020. Driftsresultatet går i samme periode fra 437 mio. kr. til -15 mio. kr.

Nedgangen skyldes primært coronakrisen, der har ramt bredt i Royal Greenlands kernemarkeder. De to bølger af nedlukninger af samfundene, restaurationsvirksomhederne og kantiner i Europa og Japan har ramt hårdt, mens der samtidig blev iværksat "en restriktiv markedsadgang til Kina, hvilket gjorde 2020 til et usædvanligt vanskeligt salgs- år for Royal Greenland," lyder det i en kommentar fra selskabet, der fortsætter:

"Salget til Kina, som i dag er Royal Greenlands største enkeltmarked og udgør 20 pct. af selskabets samlede salg, blev ramt af skærpede importprocedurer i Kina og en nultolerancepolitik for Covid-19, som skabte forbrugerskepsis overfor importerede fødevarer i al almindelighed og overfor fisk og skaldyr i særdeleshed samt lukning af havne og frysehuse," skriver Royal Greenland.

Trods udsigterne til nedgang i forretningen valgte Royal Greenland tidligt i krisen at fortsætte forretningen på relativt normal vis med nogenlunde samme produktion, idet man som selvstyreejet virksomhed også har et samfundsansvar for at holde hånden under beskæftigelsen "som en vigtig og ofte de eneste virksomhed i det enkelte lokalsamfund indenfor fiskeri," lyder det.

"Dette illustreres bedst af, at Royal Greenland i 2020 beskæftigede det der svarer til 1452 fuldtidsbeskæftigede i Grønland, hvilket er 20 flere end i 2019. Virksomheden indhandlede 62,000 tons fisk og skaldyr fra kystnære fiskere i Grønland og til en gennemsnitspris, der kun er knapt 7 pct lavere end i rekordåret 2019. De lokalsamfund, hvori fiskere og vores medarbejdere lever, har således været beskyttet mod de værste konsekvenser af covid-19 pandemien. "

Opdateret 7. maj 2021