På jagt efter de næste 15 mia. kr.

Leverandører 16. dec 2019 -
This describes the image
| Foto: Henrik Frydkjær|

Der er mange om buddet, når det kommer til at sørge for, at danskerne får noget at spise. Traditionelt har dagligvarehandelens supermarkeder og discountbutikker stået for langt den største del af omsætningen, men i en længere årrække har restauranter og andre former for udespisning for alvor vundet terræn.

Efter en gedigen omsætningsvækst på 11 mia. kr. over fem år til 45 mia. kr. sidste år er der imidlertid udsigt til fortsat fremgang i branchen, hvis det står til den seneste prognose fra Retail Institute Scandinavia, der dækker de kommende 10 år frem til 2029.

Ifølge ”Dansk Dagligvarehandel - prognose 2029” vil restaurationsbranchen tage en endnu større bid af et samlet marked på 183 mia. kr. nutids-kroner i 2029 - nærmere bestemt 60 mia. kr., eller ca. 33 pct.

Aktuelt er andelen på 28 pct. ”Restaurantmarkedet har de seneste år haft en betydelig realvækst, idet den samlede restaurantomsætning i løbende priser ifølge Danmarks Statistik er steget fra 34 mia. kr. i 2013 til 45 mia. kr. i 2018. Det er en samlet vækst på 32 pct. på fem år, svarende til en årlig vækst på over 5 pct. i løbende priser. Det må forventes, at restaurationsmarkedet fortsat vil stige i hele prognoseperioden, dog lidt mere afdæmpet, med måske 3 pct. om året, således, at den samlede omsætning i 2029 kan nå op på niveauet 60 mia. kr. (i 2019-priser)”, skriver Retail Institute Scandinavias adm. direktør Henning Bahr i prognosen, der blev offentliggjort først i november.

Tegn på dæmpet vækst

Væksttempoet i branchen kan imidlertid allerede nu være gået lidt ned, sammenlignet med tidligere i 10’erne. Der er tegn på en vis konsolidering og mætning af markedet, hvor nettotilgangen af spisesteder dykker. Selv om der fortsat åbner mange nye steder, er antallet af lukninger steget.

Af de seneste tal fra Danmarks Statistik fremgår, at antallet afspisesteder kun steg med 53 i 2018 til 17.455.

Det står i stærk kontrast til de tre år 2015-2017, hvor der til sammen kom næsten 1000 nye restauranter til. En væsentlig årsag til den bratte opbremsning er, at der er sket et fald i antallet af fastfood-restauranter og cafeer fra 2017 til 2018. Til gengæld er der åbnet flere nye restauranter samt catering- og kantinevirksomheder. I forbindelse med, at nyheden om opbremsningen kom frem, gav Horestas cheføkonom Jonas Kjær følgende forklaring:

- Man kan måske godt tale om et udskilningsløb i markedet lige nu. På den ene side så vi i 2018 en stigning i antallet af konkurser, som primært ramte de mindre restaurantvirksomheder. På den anden side har vi konceptrestauranterne – både de danske og udenlandske - som fortsat ser et potentiale i markedet og ekspanderer med nye enheder.

Det er uden tvivl et marked, hvor nogle har det vanskeligt, mens andre har fundet en vinderformel. En let afmatning spejler sig også i det seneste regnskab fra landets største foodservicegrossist. Dansk Caters ejer Euro Cater kunne i 12 måneder frem til udgangen af september i år, notere sig en vækst på 3,5 pct. Det er den laveste vækst i de seneste fem år, hvor udviklingen i grossistens salg ellers stort set har fulgt restaurantmarkedet med væksprocenter mellem 4 og 6.

Læs mere i Food Professional 2

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?