Orme-avler vinder innovationspris
Vinderen af Food Innovator Award 2018 blev kåret torsdag den 15. marts på Danish Food Clusters årlige konference, A Great Day for Food Innovation, der fandt sted på Carlsberg Academy med ca. 150 deltagere.
Prisen gik til iværksætter, first-mover, insektfarme-ejer og grundlægger af virksomheden EnOrm, Lasse Heinrichsen.
I begrundelsen for at vælge Lasse Hinrichsen lød det bl.a.:
”Lasse har med Enorm sat insekter på menuen hos danske forbrugere. Flyttet den alternative proteinkilde fra insekter, fra noget eksperimentelt til konkrete produkter, som findes ikke blot i specialbutikker men også i dansk retail. På rekordtid er Enorm vokset ud af Agro Food Park Inkubator til nu at starte industriproduktion på en nedlagt kyllingefarm. Lasses målrettethed og struktur har være driver til at virksomheden er der hvor den er i dag.”
Enorms ormesnacks er blandt andet på hylderne i specialbutikker og Dansk Supermarkeds supermarkedskæde Føtex.
- Det er da noget af en anerkendelse at få en pris netop i denne flok, sagde en glad og stolt Lasse Hinrichsen og henviste til de mange repræsentanter fra den etablerede fødevareindustri, der deltog på dagen.
- Det viser, at vi er blevet en del af folks mindset, sagde Lasse Hinrichsen.
Andre planer
Men det er faktisk slet ikke insekter som snacks, der er det langsigtede mål for Lasse Hinrichsen.
- Da jeg blev tændt på ideen med at få protein fra insekter via nogle studerende på universitet, da jeg selv læste samfundsfag, var det, fordi det er mere bæredygtigt at avle fluer og orme, end køer og grise, siger Lasse Hinrichsen.
Han mener, at nogle forbrugere i dag er villige til at betale en relativ høj pris, 45 kr., for et lille glas insektsnack, fordi det er smart og imageskabende.
Enorm importerer i øjeblikket insekter fra Holland og får sine snacks produceret i samarbejde med Teknologiske Institut. Men samtidig eksperimenter EnOrm selv i Danmark med "black soldier flies", sorte soldaterfluer, hvis larver er klar til at høste og bruge til insektmel på tre uger.
- Målet er at bruge dem til at lave en mel, som kan benyttes i eksempelvis pasta som proteintilskud, og så skal ned i en pris, som forbrugerne vil betale, siger Lasse Hinrichsen.
En ud af ti
Han blev valgt blandt ti nominerende:
• Anne Alsser-Gravesen, medejer af ISI Food Protection • Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods • Jørgen Andersen, direktør i Food Innovation House, Vejle • Lasse Henrichsen, stifter og ejer af Enorm • Lisbeth Ankersen, ejer af InnovaConsult • Merete Bøgelund Munk, erhvervspostdoc, Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet • Merete Myrup Christensen, ernæringschef ved Landbrug & Fødevarer • Mette Hvarre Gassner og Rainer Gassner, ejere og kokke på Restaurant Ti Trin Ned, Fredericia • Poul Krabbe, sekretær i Fødevareklubben.
Food Innovator prisen 2018 er sponsoreret af Marel.