Ny premierminister forstærker truslen fra Brexit

Leverandører 8. aug 2019 -
This describes the image
Boris Johnson Foto: Chatham House / Flickr

Der er nærmest tilløb til panik i dele af den britiske fødevarebranche, efter at landet midt i juli fik ny premierminister i den kulørte figur Borris Johnson.

Han har straks varslet, at Storbritannien forlader EU med udgangen af oktober - uanset, om der er indgået en aftale om vilkårene med EU eller ej.

For tiden bliver et såkaldt ”No deal”-Brexit anset for den mest sandsynlige udgang på den lange føljeton om betingelserne for landets farvel til EU.

Og Boris Johnsons kurs har kun forstærket frygten for konsekvenserne, når den gigantiske import fra andre EU-lande ikke længere glider så glat, som den gør nu.

Én ting er, at det britiske pund efter al sandsynlighed bliver mindre værd - og at mange priser på importerede fødevarer derfor vil stige mere.

Noget helt andet er, at 31. oktober er så tæt på jul, at julehandlen med dens øgede forbrug af bacon og skinke fra blandt andet Danmark kan blive ramt.

- Det kunne ikke ske på et værre tidspunkt, siger topchefen i den britiske kødindustris organisation BMPA, Nick Allen, til branchebladet The Grocer.

- Vi importerer enorme mængder af bacon og skinke fra Europa, som bliver spist i stor stil i juletiden. Det kan meget vel blive en udfordring at sikre forsyningerne, siger han.

Esbjerg får nøglerolle

Det kniber med kølelagerkapaciteten i landet, og en talsmand for Danish Crown, der er en af de helt store leverandører til det britiske marked kan godt se, at problemet kan blive forværret på grund af julen.

Danish Crown håber imidlertid ifølge The Grocer på et fortsat godt samarbejde med havnemyndighederne i Esbjerg, hvor kødet bliver udskibet fra.

I en leder i det ansete brancheblad melder skribenten Julia Glotz om en vis metaltræthed i branchen, efter at den forgæves havde forberedt sig særdeles grundigt til den oprindelige dato for Brexit i år, 31. marts.

Men der er en vis jobskabelseseffekt i turbulensen. Midt i al usikkerheden om, hvad der i praksis kommer til at ske, har landets store kæder alle sammen oprustet på ekspertise inden for diverse told-relaterede jobs på hovedkontorerne.

Et af de seneste tiltag af den slags er den tyskejede discountkæde Lidls jobopslag, hvor der - frit oversat - bliver forventet ”omfattende viden om import fra lande uden for EU, især den nødvendige dokumentation og certificering af varer ind i Storbritannien i et landskab med hastig udvikling af diverse krav, der skal opfyldes”.

Opdateret 10. nov 2020