Ny butik vil sælge økologi i løsvægt
I starten af juni får københavnerne mulighed for at købe økologi på en anderledes måde, når franskmanden Frédéric Hamburger åbner LØS Market på Vesterbro. Her skal sælges økologiske tørvarer, frugt, grøntsager, vin, olivenolie, honning og flydende hånd- og husholdningssæbe i løssalg og uden emballage.
Tanken er, at kunderne medbringer deres egen emballage eller køber glaskrukker og stofposer i butikken, der så kan fyldes op med lige præcis den mængde varer, man har brug for. På den måde mindskes både madspild og produktionen af plastik til emballage.
LØS Market forventer at kunne sælge deres økologiske varer til meget konkurrencedygtige priser, fordi løsvægtskonceptet giver mulighed for at købe stort ind i f.eks. 25 kg sække og 10 liters dunke. Derudover vil de støtte lokale økologi-producenter og sætte fokus på at gøre en forskel for miljøet.
Fødevarebutikker med varer i løsvægt og uden emballage er dog ikke noget helt nyt. Konceptet har længe eksisteret i blandt andet Frankrig og Tyskland, og Madselskabet i Silkeborg sælger blandt andet ris, mel og andre kolonialvarer fra dispensere, hvor kunderne selv kan opmåle den mængde, de har brug for.
Frédéric Hamburgers inspiration kommer fra et samarbejde med franske Biocoop 21, der har stor succes med konceptet. Og at dømme på kommentarerne på LØS Markets Facebookside er der også basis for at skabe succes i København.