Ny aftale udvider hjælpepakker
Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har netop indgået en længeventet aftale, der forlænger hjælpepakkerne til den 31. januar.
Ordningerne bliver samtidig udvidet for bl.a. leverandører til private arrangementer og kiosker.
- Med den nye aftale øger vi trygheden ved at forlænge nuværende ordninger, samtidig med at vi hjælper alle de virksomheder, som rammes af nye restriktioner. Når messecenteret og den lokale catering-virksomhed eller lyd- og lystekniker mister sin indtjening på grund af corona, så skal vi stå klar med hjælp. Det samme gælder, når minkfarme rammes af smitte, og underleverandører pludselig får visket deres ordrebøger rene, siger erhvervsminister Simon Kollerup.
Hovedpunkter i aftalen
Alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med den 31. januar 2021.
Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 pct. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 pct.
Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst 10 deltagere.
Virksomheder, der oplever en tilstrækkeligt stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter kl. 22, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige mv. og faste omkostninger.
Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige mv. og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder. Tvangslukkede virksomheder får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning.
Derudover indeholder pakken hjælp til kultur-, idræts- og foreningsliv.
I Dansk Erhverv havde man gerne set en bedre konkret hjælp til hoteller og restauranter, som er meget hårdt ramt af coronakrisen.
- Lige her synes vi, at der mangler noget. Hoteller og restauranter er i særklasse hårdt ramt af krisen og restriktioner, og vi kan allerede nu sige, at der er plads til forbedringer. Vi vil nu studere aftalen nærmere og i dialog med vores medlemmer kortlægge, hvor det giver bedst mening at sætte ind med justeringer, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.