Mærkevarer taber igen terræn til private label
Supermarkeder og discountbutikker herhjemme sælger stadig flere varer i deres egne mærker som Änglamark, Budget, First Price eller Rema 1000.
Ifølge den seneste opgørelse fra den internationale producent-organisation af de såkaldte private label-varer, PLMA, udgjorde de sidste år tæt på en tredjedel af alle varer solgt i dagligvarehandelen, nemlig 32,0 pct. - mod 31,7 pct. i 2014.
Målt i kroner og øre var andelen lidt mindre, men den voksede til gengæld lidt mere sidste år. Over hver fjerde omsætnings-krone - 25,9 pct. - bliver brugt på private label-varer mod 25,4 pct. i 2014.
Det svarer i runde tal til en omsætningsvækst på 550 mio. kr. i salget af kædernes egne mærker.
Andelene stiger relativt langsomt, men til gengæld støt gennem flere år. Siden 2011 er værdien vokset med 2,3 procentpoint, svarende til ca. 2,5 mia. kr.
Højprofilmærker slår lavpris
Væksten i private label hænger snævert sammen med, at stort set alle dagligvare-aktørerne her i landet arbejder bevidst på at øge andelen - bortset fra de tyskejede discountkæder Aldi og Lidl, hvor det store flertal af varerne allerede er private label.
Franchisekæden Rema 1000, der bruger kædens navn på sine egne varer, ser fremgang i deres andel af salget.
- Vi arbejder fokuseret videre med egne mærkevarer, og vi vækster også på disse produkter, så vi kan godt genkende tallene, siger Remas 1000s indkøbs- og marketingdirektør Anders Rene Jensen.
I Coop Danmark dækker en svag stigning i egenmærkerne sidste år over en betydelig omrokering indenfor de forskellige mærker - med billigmærket Xtra som den store taber med et indeks på 87.
- Vores lavprisserie Xtra ligger i 2015 med et noget lavere omsætningsindeks end i 2014, mens vores højprofilerede mærker, Änglamark, 365, C og Smag Forskellen alle ligger med markant vækst i 2015 – og det er en vækst der fortsætter ind i 2016, siger Jeff Salter, som er udviklings- og ansvarlighedsdirektør i Coop Danmark.
Andelen kan stige
Der er stadig meget langt fra de danske tal for private label-salget op til Schweiz’ europæiske førerposition på det felt, hvor kædernes egne mærker ifølge PLMA udgør over halvdelen af de solgte varer og tager hele 43,6 pct. af omsætningen.
Også i Spanien og Storbritannien er værdi-andelene over 40 pct.
Coops Jeff Salter mener imidlertid, at det kan være en balancegang at øge andelen yderligere.
- Vores kunder forventer at finde de kendte varemærker i vores butikker, så derfor er der en naturlig grænse for, hvor stor en andel af omsætningen, der kan komme fra private label. Men i takt med, at private label stiger i kvalitet, perception og kendskab, så er det min vurdering, at grænsen for andelen af private label i omsætningen gradvist vil flytte sig, siger han.