Leverandørerne kræver en ombudsmand
Brancheforeningen Dagligvareleverandørerne – DLF vil nu arbejde for at få en lovgivning og en ombudsmand, der skal hindre unfair samhandel i branchen. DLF har i en årrække forsøgt at hente opbakning fra handlen om et fælles frivilligt branchekodeks i The Supply Chain Initiative. Det indeholder regler, som skal hindre unfair samhandel. Initiativet er udarbejdet på EU-Kommissionens initiativ.
En opgørelse fra DLF viser, at de fleste EU-lande har indført lovgivning om Unfair Trade Practice, og at Danmark er et af de få lande, hvor politikerne ikke har lovgivet på området.
I Danmark har kun Aldi, Lidl og Coop ønsket at underskrive et branchekodeks. De øvrige kæder har ikke ønsket at underskrive. Nu er leverandørernes tålmodighed brugt op, og DLF sigter i stedet mod at få gennemført en lovgivning.
– Vi har med initiativet forsøgt at samle branchen omkring et fælles branchekodeks. Når vi ikke kan få en frivillig ordning, så må vi have en lovgivning, der sætter nogle rammer, siger direktør i DLF, Niels Jensen.
Rapport
En rapport, som advokatfirmaet Horten udarbejdede for DLF i 2016, viser eksempler på unfair samhandel på det danske marked, som svarer til erfaringerne i andre europæiske lande.
– Rapporten dokumenterede klart og tydeligt, at vi ser nogle af de samme måder at lave unfair samhandel i Danmark, som man ser i andre lande. Vi har noget af den samme praksis, men vi har bare ikke en branchekodeks eller en lovgivning på området, siger Niels Jensen.
De eksempler, som Horten fremdrager i sin rapport, viser mange forskellige former for illoyal handelspraksis, som leverandører udsættes for, når de handler med kæderne.
– Vores mål har været at få opbakning til en frivillig branchekodeks. Vi har fået dokumenteret, at der er et behov.
– Vi har ikke kunnet få den opbakning, vi gerne vil have. Vi havde inviteret alle parter til et møde i september for at drøfte, om vi kan få opbakning. Konklusionen er, at vi ikke kan få den fælles opbakning til et frivilligt branchekodeks.
– Når vi ikke kunne få en frivillig ordning, så vil vi arbejde for en lovgivning på området.
Den engelske model
DLF er nu ved at se nærmere på en engelske model, hvor en ombudsmand kan udregne relationerne. Samtidig kortlægger DLF påny de former for unfair samhandel, som medlemmerne oplever i Danmark, for at se, hvordan den engelske model med lovgivning og en ombudsmand vil passe til det danske marked.
DLF har en dialog med politikere om muligheden for at få gennemført en lovgivning, der kan sikre fair samhandelsregler herhjemme. Desuden mener DLF, at der er behov for opstramning, når det gælder lovgivning om betalingsbetingelser, som blev indført i 2013. Loven skulle modvirke, at leverandører af varer og tjenesteydelser presses af større virksomheder og offentlige myndigheder til lange betalingsfrister og ringe betalingsvilkår. En analyse, som DLF har foretaget blandt sine medlemmer, viser, at den gennemsnitlige kredittid er øget med 22 pct. Samtidig viser undersøgelsen, at det er de mindste leverandører, der må give længste kreditter.