Leverandører støtter EU-forslag om fair samhandel
Europæisk detailhandel vender tommelfingeren ned til EU-kommissionens forslag om at forbyde en række tilfælde med illoyal samhandel, men til gengæld får forslaget opbakning fra de europæiske leverandører.
EU-kommissionen har taget de første skridt til at forbyde urimelig handelspraksis i den europæiske fødevarehandel, og Folketingets Europaudvalg havde forleden EU-forslaget på dagsordenen.
Mærkevareindustriens europæiske brancheorganisation, AIM, hilser EU-udspillet velkommen. Brancheorganisationen Mærkevareleverandørerne, der tidligere hed DLF, er medlem af AIM.
Opbakningen til lovforslaget, der formentlig vil ende som national lovgivning, er dog ikke helhjertet fra AIMs side, fordi EU-kommissionen med sit forslag sigter mod små og mellemstore leverandører.
AIM mener, at problemerne med illoyal handelspraksis også rammer store leverandører.
Urimelig samhandel
Den urimelige handelspraksis, der skal forbydes, er forsinkede betalinger for letfordærvelige fødevarer, annulleringer af ordrer i sidste øjeblik, ensidige ændringer eller ændringer med tilbagevirkende kraft af kontrakter og krav om, at leverandøren betaler for spildprodukter.
Andre former for praksis vil kun være tilladt, hvis de er omfattet af en klar og utvetydig forudgående aftale mellem parterne, f.eks. om at en køber returnerer ikke-solgte fødevarer til en leverandør, at en køber afkræver en leverandør betaling for indgåelse eller opretholdelse af en leveringsaftale af fødevarer, eller at en leverandør betaler for markedsføring af fødevarer, der sælges af køberen.
– Dagens forslag handler grundlæggende om retfærdighed – om at de, som ingen stemme har, kommer til orde – for at hjælpe dem, der uforvarende befinder sig i en svag forhandlingsposition. Dagens initiativ med henblik på at forbyde urimelige former for handelspraksis handler om at styrke de små og mellemstore virksomheder og producenternes position i fødevareforsyningskæden, sagde EU's kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter, Phil Hogan, da han offentliggjorde EU-forslaget.
Detailhandlens erhvervsorganisation, Dansk Erhverv, tager skarpt afstand fra forslaget. De peger bl.a. på, at meget få detailhandlere køber produkter direkte fra landmænd, og at forslaget bl.a. derfor ikke vil få nogen effekt.
Forslaget fra EU bygger på det sæt af frivillige regler, som brancheforeningen Mærkevareleverandørerne herhjemme forgæves har forsøgt at få opbakning til fra hele detailhandlen. I handlen er det kun Lidl, Aldi og Coop, som har underskrevet reglerne.
Mærkevareleverandørerne har i stedet arbejdet for, at Folketinget indfører en ombudsmand på området.