Leverandører lægger pres på kæder

Leverandører 5. jul 2016 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
Skrevet af: Henrik Denman

 

Dagligvareleverandørerne lægger nu pres på handlen for at få tilslutning til et sæt frivillige regler om fair samhandel.

Leverandørernes brancheforening DLF kræver, at hele handlen i løbet af efteråret tilslutter sig det frivillige kodeks, som EU-Kommissionen står bag, og som er indført i mange EU-lande. I dag har kun tre detailvirksomheder i Danmark tilsluttet sig.

– Nu vil vi gerne opfordre parterne en gang mere. Vi skulle gerne få nogle klare udmeldinger fra den resterende del af detailhandlen i løbet af efteråret. Det vil være kedeligt, hvis vi som branche fortsat sidder på bagsmækken og venter på, at forholdene bliver ordnet af andre, siger direktør i DLF, Niels Jensen.

Aldi, Lidl og Coop har skrevet under på de fælles etiske spilleregler for samhandel, EU Supply Chain Initiative. Meget tyder imidlertid på, at det bliver mere end vanskeligt at få den øvrige del af handlen til at underskrive de fælles, frivillige regler. Det viser en rundspørge, Dansk Handelsblad har foretaget.

Kæder siger nej

Adm. direktør Henrik Burkal, Rema 1000, siger:

– Vi har nogle firmaværdier, som er retningsgivende for vore handlinger, og for nuværende tidspunkt, så ser vi ingen grund til at lade regler styre vores samhandel med vores gode samarbejdspartnere.

– Vi ønsker hele tiden at tilbyde de produkter, som vores kunder ønsker at købe hos os, og samtidig har vi den holdning, at det skal give mening for begge parter at handle sammen – og derfor mener vi ikke, at denne samhandel, som bygger på fælles interesser, skal reguleres af regler.

Koncernchef Per Thau, Dagrofa:

– Nej, vi har ikke planer om at tilslutte os. Samarbejdet med vores leverandører ligger os meget på sinde, og vi bruger meget tid på at sikre et godt samarbejde. Vi ser imidlertid ikke, at initiativet flytter noget. Det er mest en hensigtserklæring, som man ikke rigtigt ved, hvordan skal rulles ud i praksis.

Kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked Group, Mads Hvitved Grand, siger:

– Nej, vi har ikke planer om at tilslutte os, idet vi i forvejen tilstræber altid at gennemføre vores samhandel ansvarligt og fair. Tidligere i år halverede vi fra Dansk Supermarked Groups side betalingsbetingelserne for 1000 mindre, danske leverandører for at styrke deres muligheder for innovation og produktudvikling. Den slags konkrete handlinger tæller langt mere end hensigtserklæringer og flotte ord.

Andre løsninger

Hvis det ikke lykkes DLF at få tilslutning fra handlen til en frivillig ordning, vil man søge andre veje med strammere regler. En mulighed er at bede Erhvervs- og Vækstministeriet etablere et særskilt dansk regulatorisk adfærdskodeks, mens en anden mulighed er at få en ombudsmand.

 

Opdateret 10. nov 2020