Lang kredit er normen hos dagligvaregiganter

Leverandører 10. okt 2016 -
This describes the image
Coop behandler sine leverandører forskelligt - alt efter hvor store og stærke de er. De små leverandører kan få deres penge ret hurtigt, mens de store og rige må vente lidt. Foto: Ulrik Figen Samsøe

Dansk Supermarked er ikke alene om at trække betalingen af regningerne fra mange af sine leverandører.

Det samme gælder hovedkonkurrenten Coop Danmark, hvor kredittiden også er oppe på 120 dage som standard.

Det medgav Coops adm. direktør Peter Høgsted på et såkaldt netværksmøde i Lystrup ved Aarhus sidst i september - kun få timer efter, at Coop havde undgået at svare direkte på Dansk Handelsblads spørgsmål om længden.

- 120 dage er standard, bekræftede Peter Høgsted over for et publikum af små og større selvstændige med særlig interesse for detailhandel.

- Det er, fordi vi gerne vil have et godt cash flow. Men al ting er til forhandling, og de, som ikke har råd, får også hjælp, forklarede Høgsted.

Nogle af mødets deltagere handlede selv med Coop.

- Tit er betalingstider og priser på produktet én stor forhandling. Jeg vil altid være med til at snakke betalingsbetingelser, og det har vores kategoriorganisation også fået at vide. Carlsberg og Arla er lige glade, men det er der nogen andre, der ikke er. Og det skal vi tage hensyn til, så godt vi kan, sagde han.

Store leverandører venter

Høgsteds bekræftelse af den lange kredittid understøtter også Dansk Supermarkeds forsvar for de 120 dage som ”markedskonformt” i sidste uges udgave af Dansk Handelsblad.
Peter Høgsted har aldrig lagt skjul på, at Coop behandler sine leverandører forskelligt - alt efter hvor store og stærke de er.

Og løsningerne på små leverandørers likviditetsproblemer, hvis de må vente på deres penge, ligner også den måde, Dansk Supermarked håndterer det på.

- Vi har et hjælpeprogram med differentierede betalingsbetingelser, der gør, at de små leverandører kan få deres penge ret hurtigt, mens de store og rige må vente lidt. Og så har vi noget, der hedder supply chain finance, som er et finasieringsprogram, vi hjælper de små leverandører med at få adgang til, sagde han.

Opdateret 10. nov 2020