Kun få Valentin-buketter er Fairtrade-mærkede

Leverandører 13. feb 2020 -
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand

Når den udkårne på Valetinsdag, fredag den 14. februar, får en buket blomster, er det meget lidt sandsynligt, at blomsterne har det mærke, der garanterer, at de er dyrket under bæredygtige forhold.

Det er nemlig ifølge Fairtrade-mærket kun mellem 5 og 7 pct. af de afskårne blomster, der bliver importeret til Danmark, der bærer Fairtrade-mærket. Og salget er endda faldende.

I 2018 blev der importeret 1,6 mio. afskårne Fairtrade-blomster til Danmark, og i 2019 er det kun lige op over 5 pct. af de i ca. 25 mio. afskårne blomster, der importeres i alt.

Fairtrade er det eneste bæredygtighedsmærke, der eksisterer for blomster. Mærket er til gavn for både dem, der arbejder i blomsterproduktionen og for klimaet.

Til sammenligning er over halvdelen af de 100 mio. roser, der sælges i Sverige hvert år, Fairtrade-mærkede. Det skyldes blandt andet, at flere store online blomsterbutikker har omlagt til udelukkende at levere buketter med Fairtrade-blomster.

I Danmark er det muligt at købe Fairtrade-mærkede blomster i Lidl og udvalgte Coop-butikker.

Afskårne blomster i Danmark kommer primært fra Holland og en række lande i Østafrika som Kenya, Tanzania og Etiopien. De afrikanske blomster - også de Fairtrade-mærkede - bliver fløjet til Europa. Men selv når man regner flytransporten med, har en buket Fairtrade-roser fra Kenya 5,5 gange lavere udledning af drivhusgas end roser fra Holland, viser en analyse ifølge Fairtrade-mærket.

Salget af Fairtrade-mærkede varer er generelt stigende. I 2018 rundede salget 1 mia. kr. i den danske handel

Opdateret 10. nov 2020