Kæder møder øget pres fra leverandørerne

Leverandører 5. jul 2016 -
This describes the image
||||||| Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen|Foto: Claus Sjödin |Foto: Salling Group|Helene Regnell stopper som direktør for CSR og Public Affairs i Dansk Supermarked. Foto: Claus Sjödin |Arkivfoto: Henrik Frydkjær|Foto: John Ehbrecht||
Skrevet af: Henrik Denman

 

Brancheforeningen Dagligvareleverandørerne (DLF) foretrækker helt klart en frivillig ordning, hvor handlen og leverandørerne drøfter eksempler på illoyal handelspraksis.

DLF har nu ventet i nogle år på at få tilslutning fra alle aktørerne i dagligvarehandlen. Foreløbig har DLF fået tilslutning til det såkaldte Supply Chain Initiative, som er udformet af EU-Kommissionen, fra Aldi, Lidl og Coop, mens der mangler tilslutning fra Dansk Supermarked, Dagrofa og Rema 1000.

Nu vil DLF have klar besked fra hele handlen, og det skal ske senest i løbet af efteråret. Hvis man ikke kan få fuld tilslutning til en frivillig ordning, vil DLF se sig nødsaget til at gå videre og i stedet satse på f.eks. et kodeks, som Erhvervs- og Vækstministeriet kan regulere, eller endda at få en ombudsmand på området.

– Nu vil vi gerne opfordre parterne en gang mere. Vi skulle gerne få nogle klare udmeldinger fra den resterende del af detailhandlen i løbet af efteråret. Det vil være kedeligt, hvis vi som branche fortsat sidder på bagsmækken og venter på, at forholdene bliver ordnet af andre, siger direktør i DLF, Niels Jensen.

Et dansk behov

Han forklarer om baggrunden for at lægge et fornyet pres på den del af detailhandlen, som mangler at tilslutte sig:

– Detailhandlen har haft fokus på, at man har brugt unfair handelspraksis i andre lande, mens de mener, at det går godt i Danmark, og at vi derfor ikke har brug for en frivillig ordning om fair samhandel herhjemme. DLF har derfor bedt en ekstern part, nemlig vores advokatfirma, se på den handelspraksis, der er i Danmark. Deres rapport siger helt klart, at der er nogle af de samme adfærdsmønstre i Danmark som i udlandet. Derfor har Supply Chain Initiative også berettigelse i Danmark.

Advokatfirmaets rapport gør også rede for forskellige tiltag, der kunne komme i spil for at skabe en mere fair samhandel. Det har DLF taget stilling til, og DLF har fremsat en plan for at nå frem til en ordning, der gælder for både leverandørerne og handlen.

– Vi anbefaler helt klart, at vi som branche bør lave en frivillig ordning. Vi tror slet ikke på, at det vil være gavnligt at lave en lovgivning på området som i flere EU-lande. Den rigtige model for Danmark er en frivillig ordning, som den er etableret flere steder i Europa, hvor man laver et nævn med repræsentanter for begge sider. I Danmark er der flere eksempler på branchenævn, f.eks. Reklamenævnet, som man har gode erfaringer med. Vi skal som branche tage et ansvar og lave en fælles branchekodeks, som tager udgangspunkt i Supply Chain Initiative.

Flere muligheder

Et nævn vil ikke have sanktionsmuligheder. Det eneste, et nævn vil kunne gøre, er at ekskludere parter fra initiativet. Det kræver tilslutning fra branchen, og det håber DLF, at detailhandlen vil være med på. Detailhandlen har også modtaget advokat-rapporten, så de kan forholde sig til den.

– Hvis vi ikke kan lave en frivillig ordning, kan vi blive nødt til at bede Erhvervs- og Vækstministeriet etablere et særskilt dansk regulatorisk adfærdskodeks ligesom det britiske ”Groceries Supply Code of Practice”. Så vil der være en myndighedsinstans, som står bag, og som regulerer det kodeks, man skal arbejde ud fra. Det vil være en fordel at kombinere kodekset med et tilsynsorgan. Sådan et kodeks skal alle efterleve.

– Hvis det viser sig at være behov for det, kan man tage skridtet videre med at få en ombudsmand. Så er det ikke længere branchen, der skal forholde sig til et kodeks, for så kan ombudsmanden selv vælge at gå ind på et område, hvor samhandlen ikke fungerer, siger Niels Jensen.

supply chain initiative

Opdateret 10. nov 2020