Holdt corona-generalprøve to dage før lockdown

Leverandører 24. aug 2020 -
This describes the image
Foto: Colourbox

Da statsminister Mette Frederiksen 11. marts bebudede, at offentlige institutioner skulle lukke ned i et forsøg på at inddæmme spredningen af coronavirus, fik det også enorm betydning for det private erhvervsliv.

Overalt i Danmark blev tusindvis af medarbejdere, som havde mulighed for at arbejde hjemmefra, sendt hjem med en bærbar under armen. Møder, planlægning og opgaver skulle nu klares på distancen og via tjenester som Skype og Microsoft Teams.

Hos den globale fødevareproducent Unilever var man dog allerede forberedt på netop sådan et scenarie. Det fortæller adm. direktør for Unilever i Danmark Bjarne Steen Jensen til Dansk Handelsblad.

Virksomheden havde nemlig to dage før regeringens udmelding afholdt en ”global work home”-dag, hvor alle medarbejdere på verdensplan, som kunne arbejde hjemmefra, havde fået besked på at tjekke ind på kontoret via computeren.

- Vi havde lagt os i selen for at skabe et realistisk scenarie, så mens ledelsen vidste det en uge før, fik medarbejderne kun to dages varsel. Mens der nogle steder var lidt børnefejl, viste den efterfølgende tekniske evaluering,at både medarbejdere og teknikken havde klaret det rigtig fint. Da så meldingen kom 11. marts, var vi jo faktisk klar fra dag ét, lyder det fra Bjarne Steen Jensen.

En tiendedel på kontoret

Siden nedlukningen og frem til 29. juli var det faktisk blot to ud af i alt 170 medarbejdere på det danske kontor, som fysisk mødte op på arbejdspladsen.

I dag har en femtedel fået tilladelse til at arbejde på kontoret, mens resten stadig klarer opgaverne fra deres respektive ”hjemmekontorer”. På et givent tidspunkt befinder 10 pct. af medarbejderne - omkring 17 personer - sig på kontoret ad gangen og fysisk fremmøde er samtidig forbundet med skrappe krav.

- Det kræver først og fremmest tilladelse fra mig, hvis du skal arbejde fra kontoret. Medarbejderne skal bestå et digitalt coronakursus om hygiejne, retningslinjer med mere. Derudover tager vi deres temperatur, de skal spritte af og bære maske, fortæller Bjarne Steen Jensen og understreger at de samme strikse krav gælder for Unilevers produktionsfaciliteter.

Smittesporing

På kontoret skal medarbejdernes arbejdspladser desuden have minimum to meter mellem sig, mens de skal registrere, hvis de har siddet til møde med kollegaer i en afstand af tre-fire meter.

På den måde kan Unilever hurtigere spore en eventuel smittekæde og fange et udbrud i opløbet, fortæller Bjarne Steen Jensen.

- Indtil videre har vi ikke haft nogen smittede på kontoret fra Retail. Vi har haft en enkelt svensk medarbejder fra Food Solutions, som blev smittet, men det var under nedlukningen, så vedkommende kom aldrig i nærheden af kontoret. Indtil videre er vi kommet godt igennem både menneskeligt og forretningsmæssigt, siger han og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at det tager hårdt på nogle af de ansatte - især dem, som bor alene og har en stor del af deres sociale omgang på arbejdet. Derfor er det især er dem, som har adgang til kontoret. Vi har også fordoblet antallet af digitale orienteringsmøder, så medarbejderne hele tiden er inde i loopet. I sidste ende er det en af vores vigtigste opgaver at holde dem orienterede, så de hele tiden ved, hvordan de skal forholde sig til situationen.

Opdateret 10. nov 2020