Hørkram genvinder indkøbsaftale med SKI
Det har taget mere end et år, efter Klagenævn for Udbud annullerede den oprindelige aftale, men nu står det endelig klart, hvem der skal levere fødevarer til storkøkkener i 65 kommuner.
Endnu engang vinder Hørkram ordren, som har en værdi af ca. 500 mio. kr. årligt, eller knap 1 pct. af den samlede omsætning i foodservicesektoren, der sidste år lød på omkring 46 mia. kr. herhjemme.
- Det var meget ærgerligt at stoppe den tidligere aftale før tid. Den fungerede faktisk rigtig godt, og de tilmeldte kommuner var tilfredse med aftalen. Udformningen af den nye aftale læner sig derfor også op ad den gamle aftale med stort fokus på kvalitet, siger Christian Lunding, udbudsdirektør i Staten og Kommunernes Indkøbsservice, i en pressemeddelelse.
Efter planen skal den nye aftale træde i kraft til september.
Turbulent forløb
Hørkram vandt første gang aftalen tilbage i efteråret 2016, men i den beslutning blev kort tid efter påklaget af Dansk Cater til Klagenævn for Udbud. I februar 2018 fik Dansk Cater medhold i fire af de ni fremførte klagepunkter, og aftalen blev annulleret. (Den fulde kendelse kan læses her)
Derefter begyndte SKI forfra med et nyt udbud, som egentlig havde ansøgningsfrist i midten af december. Denne frist blev dog udskudt, fordi "vi må konstatere, at der er sket nogle ændringer i markedet, som vores udbudsmateriale ikke afspejler. Og derfor kan vi ikke skabe den konkurrence om aftalen, som vi ønskede", som Christian Lunding udtalte i december.
Ansøgningsfristen blev derfor udskudt til starten af marts.
Ganske vist nåede den første fødevareaftale - med det mundrette navn 50.90 Fødevarer - med Hørkram som eneleverandør at løbe i halvandet år fra 1. januar 2017 til 30. juni 2018; men det må stadig siges at være et langstrakt forløb.
Mere økologi
Blandt Dansk Caters kritikpunkter var, at den kvalitetsmæssige evaluering af de fødevarer, som indgik i aftalen, ikke var retvisende - en kritik, som klagenævnet gav Dansk Cater medhold i.
Derfor er fødevarer i lange baner igennem to uger blevet endevendt og blindtestet på både udseende, smag, farve, konsistens og duft af såvel køkkenpersonale som ekstern rådgiver.
Blandt andet er der i denne aftale et fuldt økologisk sortiment og flere fairtrade-varer. Det er med til at understøtte mange kommuners arbejde med at leve op til FN's verdensmål.
- På aftalen er det lykkedes os at få nogle gode priser på økologi. Faktisk så gode, at man inden for det samme budget kan købe en større andel af økologiske fødevarer end tidligere. Og til dem, der hellere vil bruge de penge, de sparer ved at købe ind på aftalen, et andet sted, er der stadig et fuldt konventionelt sortiment, forklarer Christian Lunding.