Foodservicegrossister taber pusten på millioninvesteringer

Leverandører 24. aug 2018 -
This describes the image

Markedet for udespisning er steget uafbrudt de sidste ni år. Den samlede restaurantomsætning nåede sidste år op på 43,3 mia. kr. – en stigning på 35 pct. siden 2009.

En ny rapport fra Retail Institute Scandinavia viser dog, at der ikke er ligeså meget fart over feltet for sektorens store spillere.

Tilsammen kom Euro Cater, Foodservice Danmark og Hørkram ud af 2017 med et driftsresultat på 392 mio. kr. En mærkbar nedgang fra 495 mio. kr. i 2016.

Og en interessant udvikling, taget i betragtning at de tre virksomheder har haft en omsætningsvækst på mellem 2 og 11 pct.

Dyre ombygninger

Årsagen skal blandt andet findes i det voksende foodservicemarked, som har tvunget både Hørkram og Foodservice Danmark til at udvide kapaciteten og ombygge for at følge med.

- Hvis man havde siddet for tre år siden og forudset indtjeninger, ville man have sagt, at vi havde tre store grossister, som alle var indtjeningsdygtige, og som sandsynligvis ville kunne øge deres indtjeninger fremadrettet, fordi markedet vokser. Og det er så gået noget anderledes, siger Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia og ansvarlig for rapporten Food Service Guiden 2018.

Henning Bahr tror dog på, at Hørkram kan genetablere sit indtjeningsniveau ”rimelig hurtigt”, efter grossisten først på året kunne indvie den 430 mio. kr. dyre udvidelse af fabrikken.

- Jeg tror, det investeringstempo og omfang, der har været, er strengt nødvendigt. Hørkram har udvidet sin kapacitet for at kunne håndtere de kontraktkunder, som virksomheden havde i stand på det tidspunkt, siger Henning Bahr med henvisning til en SKI-aftale til anslået 1,6 mia. kr., som Hørkram vandt i 2016, og som i foråret blev delvist annulleret.

Tiltrængt turnaround i Foodservice Danmark

Mere usikkert er det med Foodservice Danmark – ikke mindst fordi det er svært at pege på én konkret ting, som har tippet læsset.

Meget forsinket kom Dagrofas grossistforretning med et årsregnskab for 2017, som ikke kun bød på et højst overraskende trecifret millionunderskud, men også en korrektion af 2016-resultatet, der pludselig gik i rødt.

- Det er noget overraskende, at Foodservice Danmark kommer ud med så elendigt et 2017-regnskab. Men de har fået lavet nyt hovedkontor og nyt logistikcenter, og de må håbe på, det kan gøre det nemmere for dem at få lavet den turnaround, siger Henning Bahr.

Dansk Cater fastholder momentum

Som den eneste har Euro Caters danske forretning fortsat vist gode takter i 2017 og er også den eneste af de store grossister, som har haft en – ganske vist beskeden – fremgang i overskudsgraden, mens de øvrige to er gået tilbage.

Henning Bahr vurderer, at Dansk Caters markedslederposition kommer af en stærk ledelseskultur.

- De har denne her regionale struktur med topmotiverede ledelser, fordi de har overskudsdeling og medejeransvar. Sådan en model, tror jeg, er frygtelig stærk på den lange bane, siger han.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?