Foodexpo giver mere plads til økologi

Leverandører 3. mar 2016 -
This describes the image
Foto fra Nordic Organic Food Fair i Malmø 215: Økologisk Landsforening

For første gang nogensinde har Foodexpo en hal, der udelukkende har økologiske udstillere. Udover næsten 80 forskellige udstillere, vil hallen komme til at rumme både workshops, prisuddelinger, oplæg, debatter og et økologisk spisehus.

Det hele er arrangeret i samarbejde med Økologisk Landsforening, der glæder sig over, at økologi efterhånden fylder så meget, at Foodexpo har afsat en hel hal, der kan skabe et samlingspunkt for den økologiske branche.

- I den økologiske hal er der plads til at møde både nye og kendte ansigter, tilegne sig ny viden og blive bekræftet eller udfordret i det, man allerede ved. Vi skaber et omdrejningspunkt for viden, debat og inspiration om økologi, og det bliver her detailhandlen og foodservice mødes om fremtidens økologiske løsninger, siger Torben Blok, Foodservice Markedschef i Økologisk Landsforening.

Økologien bliver præsenteret bredt

Temaet for den økologiske hal bliver hele historien om økologien fra land til by. Der skal være plads til alle vinkler på det økologiske måltid – lige fra produktion til maden lander på tallerkenen.

Produktionsdelen bliver blandt andet dækket i Landzonen, hvor der blandt halmballer og traktorer vil være økologiske landmænd, der fortæller om arbejdet med økologien.

Er man mere til den sidste del af historien, kan man købe billet til Det Økologiske Spisehus, hvor man kan få serveret økologiske måltider i to forskellige afdelinger - en sengestue fra Randers Sygehus eller den århusianske gourmetrestaurant Substans. Begge steder har det økologiske spisemærke i sølv og Substans har netop fået tildelt en Michelinstjerne.

Mads og Øko-panelet: Nytter det at købe økologi

Som noget særligt holder Økologisk Landsforening i samarbejde med udstillerne i den økologiske hal Øko-aften mandag den 7. marts, hvor der, udover økologiske mad- og drikkeoplevelser, vil være både prisoverrækkelser og debat.

Debatten startes af en alternativ udgave af P3-programmet Mads og Monopolet, der i dagens anledning er blevet til Mads og Øko-panelet. Vært Mads Steffensen får selskab af formand for FødevareDanmark Leif Laustsen, Trine Krebs fra Praktisk Økologi, talsmand for Northside-festival John Fogede og Hella Joof, der er aftenens konferencier.

Monopolet - eller øko-panelet - skal debattere dilemmaer ved økologi, der er samlet ind blandt Økologisk Landsforenings følgere på Facebook og i medlemskredsen. Ét af dilemmaerne er, om det overhovedet nytter at købe økologi.

Samme aften uddeles Årets Økopris, der gives til en, der har gjort noget særligt for at udbrede økologien inden for sin branche.

Bliv klogere på GMO, kombucha og kimchi

Går man glip af mandagens store arrangement, opfordrer Torben Blok til at komme forbi Øko-hallen på et andet tidspunkt og lade sig blive ’godt og grundigt inspireret og udfordret’. Hver dag under messen vil der være forskellige arrangementer på områdets Hovedscene og på Tagterrasserne.

Man kan blandt andet blive klogere på GMO, når biolog Klaus Sall holder foredrag om GMO’ens indvirkning på fødevarekvalitet. Lære om de biodynamiske principper af Klaus Løhr fra Biodynamisk Forening. Finde ud af, hvad kombucha, kimchi, kraut og kvass er, når Søren Ejlersen fra Aarstiderne fortæller om fermentering. Eller måske bare tage til vin-, is- eller the-smagning.

Programmet er fyldt med spændende oplæg og arrangementer. Og derudover kan man selvfølgelig møde de økologiske producenter, der står klar til at vise deres varer frem.

Opdateret 10. nov 2020