Fødevarer i fokus på folkemøde
Fødevarer bliver et af de helt store temaer på Folkemødet på Bornholm, hvor bl.a. Coop, De Samvirkende Købmænd og flere fødevarevirksomheder deltager.
Lokale fødevarer kommer til debat flere gange i løbet af de tre dage, som Folkemødet varer, og her spiller værtsøen Bornholm også en rolle.
På et af arrangementerne vil repræsentanter for Gourmet Bornholm og Bornholms Land-brug diskutere, hvad Bornholm kan og vil med sin nye fødevarestrategi. Solskinsøen har store ambitioner for at producere attraktive fødevarer, og på mødet vil man sætte fokus på, om Bornholm rent faktisk har Danmarks bedste fødevaremiljø og landets mest fængslende fødevarefortælling.
Emnet er aktuelt i disse år over hele landet, bl.a. på de små øer, som også kommer til debat på Folkemødet. Folketingets Udvalg for Småøer arrangerer en debat om succeser og udfordringer for fødevarer fra småøerne, hvor man bl.a. kan lytte til erfaringerne med gin-eventyr på Anholt og potentialet fra småøernes fødevarenetværk.
Lokale fødevarer har potentiale for vækst, og det sætter Sønderborg Kommune fokus på med erfaringerne fra Sønderjylland, mens Danske Færger lægger op til debat om de lokale fødevarer som en gastronomisk gave.
Bæredygtige fødevarer
Bæredygtige fødevarer er et aktuelt tema, som også får plads på Folkemødet. Innova-tionsnetværk Danmark tager skridtet fuldt ud og spørger, om vi skal til at spise insekter og 3D printet mad og lægger op til en diskussion om udvikling af nye teknologier til bære-dygtige fødevarer.
Partiet Alternativet stiller på et debatmøde spørgsmålet, hvad der kommer først ved dyrevelfærd – økonomi eller etik?
Og Coop lægger op til en debat om dyrevelfærdsmærkning og om, hvorvidt dyrene kan mærke forskel. Økologi er også på dagsordenen, hvor Coop stiller skarpt på løgn og overtro omkring økologi, mens Danmarks Statistik spørger, om fremtidens økologi skal være markedsdrevet.
På programmet er desuden de mange initiativrige iværksættere og begavede brygmestre, som har skabt en sand ølrevolution i de senere år, og Bryggeriforeningen sætter sammen med Landbrug & Fødevarer fokus på, om fremtiden tilhører bajere eller bæredygtige hipsterøl. Folkemødet åbner i Allinge på Nordbornholm torsdag den 15. juni og varer indtil søndag den 18. juni.