Fødevarepriser fortsætter med at stige
De danske forbrugere kunne i juli glæde sig over det laveste årlige inflationsniveau i næsten tre år. Blot 0,4 pct. er priserne steget det forgangne år.
De seneste tal over forbrugerprisindekset fra Danmarks Statistik viser dog store forskelle varegrupper og tjenester imellem.
For mens priserne på restaurant og hotel er blevet 3,5 pct. billigere siden juli 2018, er priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer omvendt steget med 2,2 pct. det seneste år. Fra juni til juli i år fik fødevarepriserne endnu et nøk op ad med 0,9 pct.
Også den samlede kategori for alkoholiske drikkevarer og tobak er blevet dyrere det seneste år. Her lyder prisstigningen på 1,3 pct., mens priserne her steg med 0,6 pct. fra juni til juli.
- Den månedlige ændring i forbrugerprisindekset fra juni til juli var en stigning på 0,6 pct. Isoleret set trak prisstigninger på charterrejser, sommerhusleje og fødevarer indekset op med 0,70 procentpoint. Omvendt trak tøj, hotelovernatninger og fjernvarme ned med 0,29 procentpoint, lyder det fra Danmarks Statistik.
Mejeripriser i stor stigning
Inden for de forskellige fødevarer finder man også markante forskelle på prisudviklingen det seneste år.
F.eks. er prisen på den helt store mælke-kategori steget med 7,3 pct., hvilket betyder, at en økologisk skummetmælk nu typisk koster forbrugerne 9,95 kr. per liter.
Også smør er blevet næsten 8 pct. dyrere, mens de største procentvise fødevarestigninger ses på varegrupperne kartofler og kartoffelprodukter samt pizza og tærter, der er blevet henholdsvis 11,4 og 11,5 pct. dyrere.
Omvendt kan forbrugerne glæde sig over, at ca. 20 varegrupper er blevet billigere det seneste år. Størst prisfald har der været på sukker og alkoholiske læskedrikke. som er blevet 7,1 og 5,9 pct. billigere, viser tallene fra Danmarks Statistik.