Fødevareminister: Danmark skal ikke skære ned på landbruget
Fødevarer står for mellem 21 og 37 pct. af de globale menneskeskabte udledninger af drivhusgas, viser en ny rapport fra FN's klimapanel.
Danmarks nye fødevareminister Mogens Jensen (soc.dem.) anerkender, at fødevareproduktionen ikke kan fortsætte som før, men løsningen er ifølge fødevareministeren ikke at gøre Danmark til et mindre landbrugsland og skære ned på f.eks. kødproduktionen.
- Vi og landbruget skal i fællesskab tage arbejdshandskerne på og omstille fødevareproduktionen i en grøn retning. For eksempel skal landbrugsstøtten bruges til at give landmænd incitament til at producere mere bæredygtigt, mens en jordreform skal understøtte udtagning af landbrugsjord og skabe ny natur, siger Mogens Jensen.
Klimabevidste producenter
Hos Landbrug & Fødevarer er man enig med FN i, at fødevareproduktionen skal være mere bæredygtig og derfor arbejder interesseorganisationen for en vision om en klimaneutral dansk fødeproduktion senest i 2050.
Til den tid er der 10 mia. mennesker i verden, ligesom verdens middelklasse vokser og derfor giver det heller ikke mening at afvikle kødproduktionen helt eller delvist, mener Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer
- Danske fødevareproducenter er blandt de mest klimaeffektive, og det ville være kontraproduktivt at begrænse produktionen her, hvor klimaet er øverst på dagsordenen. Danmarks vigtigste bidrag må derfor være at investere endnu mere i forskning, ny teknologi og nye metoder, så vi hurtigst muligt finder veje til en klimaneutral fødevareproduktion.