EU overvejer at stramme samhandelsregler

Leverandører 7. jul 2016 -
This describes the image
Foto: Europa-Parlamentet
Skrevet af: Henrik Denman

Unfair samhandel i dagligvarebranchen har høj prioritet i EU. Således opfordrer Europa-Parlamentet EU-Kommissionen til at fremlægge et forslag mod illoyal handelspraksis i fødevarebranchen for at sikre en retfærdig indtægt til landmændene og et bredt udbud af varer til forbrugerne.

Europa-Parlamentet lægger op til, at EU skal indføre en rammelovgivning for at imødegå unfair handelspraksis.

EU-politikerne mener, at målet bør være at sikre retfærdige og gennemsigtige handelsforbindelser mellem fødevareproducenter, leverandører og detailhandlen. Fair handel vil til gengæld bidrage til at forhindre overproduktion og madspild.

– De hidtidige initiativer har ikke været effektive. Derfor kommer vi med flere forslag. Det bør gøres mere for at forbedre forholdet mellem leverandører og supermarkeder og hypermarkeder, især med hensyn til at mindske den såkaldte frygt faktor, siger Europa-Parlamentets ordfører Edward Czesak fra Polen.

Sårbare

Et flertal af parlamentet vedtog en resolution, der fastslår, at salg til priser under produktionsomkostningerne og store detailkæders misbrug af basale fødevarer som mejeriprodukter, frugt og grønt som slagtilbud på længere sigt truer bæredygtigheden inden for produktionen af fødevarer.

Ifølge Europa-Parlamentet er landmænd og små og mellemstore virksomheder særligt sårbare over for unfair handelspraksis.

De er ind imellem tvunget til at sælge med tab, fordi de er stillet ringere i prisforhandlingerne med en stærkere part og f.eks. kan blive tvunget til at bære omkostningerne af supermarkedernes prisnedsættelser og tilbud.

Frivillige eller selvregulerende ordninger har hidtil vist begrænsede resultater, mener EU-politikerne. Det skyldes bl.a. manglende korrekt håndhævelse, underrepræsentation af landmændene, interessekonflikter mellem parterne, ordningerne med at bilægge tvist, der ikke afspejler leverandørernes frygtfaktor.

Opdateret 10. nov 2020