EU-lov om unfair samhandel på vej
EU-Kommissionen vil nu bruge lovgivning til at komme urimelige forretningsbetingelser i dagligvarebranchen til livs. Lovforslaget vil til foråret blive præsenteret af EU's landbrugskommissær Phil Hogan, der i længere tid har arbejdet på at sætte en stopper for det, der betegnes som unfair samhandel i fødevarekæden.
Det bekræfter kommissionen over for Dansk Handelsblad. Der har i de seneste år været fokus på flere spektakulære sager, hvor store detailkæder som Tesco i England og Carrefour i Frankrig har fået bøder for at anvende urimelige forretningsmetoder over for leverandører.
En ny undersøgelse fra EU viser, at der fortsat er problemer i samhandelen.
Oplysningerne om det kommende lovforslag fra EU-Kommissionen kommer samtidig med, at brancheforeningen Dagligvareleverandørerne – DLF i Danmark arbejder på at få en lovgivning og en ombudsmand, der skal hindre unfair forretningspraksis i branchen.
Phil Hogan kom for nylig med sin udmelding om det kommende lovforslag:
– Jeg offentliggør vores initiativ til at forbedre fødevarekæden, hvor vi inddrager både unfair samhandelspraksis og et mere gennemsigtigt marked. Et lovforslag vil blive præ- senteret om få måneder.
– Kommissionens arbejdsplan for 2018 omfatter et lovforslag, som vil blive præsenteret omkring april, sagde han.
Dansk topchef protesterer
Udmeldingen om lovforslaget har fået de førende dagligvarekæder i Tyskland på barrikaderne. De tyske kæder omfatter Edeka, Kaufland, Lidl, Metro og Rewe Group, som sammen har sendt et brev til Phil Hogan, hvor de går til modstand mod planerne om at indføre fælles lovgivning i EU.
Brevet er bl.a. underskrevet af Lidls danske topchef, Jesper Højer.
I brevet argumenterer de tyske detailkæder for, at der hverken er behov for lovgivning eller regulering.
"Samarbejdet mellem de forskellige dele af forsyningskæden fungerer generelt fint," skriver kæderne og understreger, at det er i detailhandlens egen interesse at have et velfungerende samarbejde med leverandørerne.
"Den populære opfattelse, at detailhandlen har en urimelig indkøbsmagt og derfor har brug for europæisk regulering har ikke hold i virkeligheden," skriver de tyske kæder.
DLF har i en årrække forsøgt at hente opbakning fra hele handlen om et fælles frivilligt branchekodeks.
Initiativet til fælles regler er nedskrevet i The Supply Chain Initiative. Det indeholder regler, som skal hindre kæderne i at stille ublu krav til leverandørerne. Initiativet er udarbejdet på EU-Kommissionens initiativ.
Aldi, Lidl og Coop har underskrevet det såkaldte Supply Chain Initiative, mens Dansk Supermarked, Dagrofa og Rema 1000 afstår fra at underskrive. De tre koncerner ser intet behov for hverken lovgivning eller en ombudsmand.