Dyrevelfærd og convenience sælger

Leverandører 30. aug 2017 -
Foto: Creative Commons
Skrevet af: Henrik Denman

En konstant satsning på produktudvikling er de danske mejeriers vej til både at skabe øget omsætning og en forbedret indtjening.

Selv om dagligvarekæderne med mellemrum kaster sig ud i priskrige inden for drikkemælk, er forbrugerne i stigende grad villige til at købe forædlede produkter, der får tilført en ekstra værdi for forbrugerne.

Det er en tendens, man er opmærksom på både i Thise Mejeri og Arla Foods.

Thise Mejeri, der er et rent økologisk mejeri, har fokus på konstant at opbygge en markedsværdi ved at sende nye produkter på markedet, der imødekommer forbrugernes forskellige behov, forklarer mejerichef Poul J. Pedersen.

Thise har gennem næsten 25 samarbejdet med Coop, der er mejeriets største kunde, og i mange år har Thise især leveret mejeriprodukter til Irma, hvor der har været gode muligheder for at lancere produktnyheder.

Friskmælk er ofte udsat for priskrige, men det er et område, hvor Thise hele tiden arbejder på at udvikle nye produkter.

– Mælk som en daglig drikkevare er udsat for konkurrence fra flere sider, bl.a. fra sodavand, så det er en type produkt, der ikke går af sig selv længere. Vi har i de senere år arbejdet på at udvide vores produktportefølje for drikkemælk, siger Poul J. Pedersen.

Alternativer
Et eksempel er en ny mælketype Urmælk, der er produceret af mælk fra Jerseykøer og har nogle særlige proteinegenskaber. Urmælk har de samme A2-egenskaber, som man også finder i mælk fra får, geder og bøfler og i modermælk.

Et andet eksempel er Græsmælk.

– Thise vil gerne give forbrugerne muligheden for selv at vælge et alternativ til de produkter, man ellers finder i køledisken. Vi ønsker at formidle det faktum, at mælk ikke bare er mælk, men at forskellige mælketyper kan smage forskelligt og have forskellige egenskaber. Nu vil mejeriet lave græsmælk og hjælpes frem med 2,4 mio. kr. via Coop, som har lanceret en crowdfunding-platform, der skal hjælpe ildsjæle indenfor fødevareproduktion med at omsætte visioner til konkrete varer.

– Det er en måde at give forbrugerne medejerskab af nye mejeriprodukter, som vi udvikler. Græsmælk Græsmælk er en mælketype, der produceres af køer, som udelukkende æder græs, græsmarksprodukter og urter fra marken. Ingen korn, ingen majs, ingen soja – intet foder som kan spises af mennesker, men udelukkende foder, som hele koens fordøjelsessystem er indrettet på at fordøje.

– Dyrevelfærd, varernes oprindelse og smag og sundhed er temaer, som forbrugerne går meget op i, og som vores produkter skal afspejle, siger Poul J. Pedersen.

Thise oplever, at det samlede salg af surmælksprodukter og ost stiger på det danske marked.

Thise har tidligere på året indviet en udvidelse af Vesterhavslageret, der udelukkende bliver brugt til at opbevare den populære ost med samme navn – Vesterhavsosten.

Dermed er Thise nu bedre i stand til at levere oste i forhold til efterspørgslen.

Arla Foods har lagt en strategi, hvor selskabet satser på i endnu højere grad at udvikle brandede produkter, som giver en bedre indtjening og i butikkerne fremtræder som alternativer til kædernes private labels.

Hovedtendenser
Ifølge landedirektør for Arla Foods Danmark, Jakob B. Knudsen, ser Arla fire hovedtendenser – nemlig sundhed, økologi og dyrevelfærd, premium og nydelsesprodukter og som den fjerde tendens convenience og snacking.

– Det er de store drivere i produktudviklingen, siger han.

Ser man på sundhedstrenden, sker der en individualisering af sundhed. Hvor de fleste tidligere hovedsageligt var drevet af de kendte kost- og ernæringsråd, søger forbrugerne mere individuelle løsninger på sundhed.

– Der er en tendens til, at man gerne vil have proteinholdige produkter. Her er skyr med lavt fedtindhold og højt proteinindhold et eksempel, som virkelig har haft stor vækst i de senere år. Der er også stor vækst i laktosefri produkter. Vi ser hele tiden på, hvordan vi kan gøre vores nuværende produkter sundere. Økologitrenden har været der længe, men den bliver i dag nuanceret med øget interesse for dyrevelfærd, staldforhold og klimabelastninger.

– Her ser vi på, hvordan vi kan tænke produkter ind i den trend, og det gør vi ved f.eks. at fjerne GMO-foder i vores drikkemælk. Produkters merværdi En del af befolkningen efterspørger højere nydelsesprodukter. Her satser vi f.eks. på Arla Unika oste, som vi har stor succes med og oplever stor vækst med.

– Inden for convenience og snacking ser vi, at flere forbrugere går væk fra tre hovedmåltider og over til måske seks mindre måltider med snackingmåltider i løbet af dagen. Her efterspørger de sunde snacks som f.eks. drikkeyoghurt. Her er en trend, hvor vi ser på, hvordan vi kan udvikle gode og lødige produkter, som er gode at have med på farten. Arla Foods har gennem de seneste år set en øget interesse hos forbrugerne for at betale mere for forædlede mejeriprodukter. Salget af mejeriprodukter opgjort i volumen holder sig nogenlunde konstant, men der er til gengæld vækst i indtjeningsevnen.

– Vi får mere for økologiske produkter end for de konventionelle, man er villige til at betale mere for dyrevelfærd, man vil gerne betale mere for nydelsesprodukter og for sunde convenienceløsninger. I alle fire makrotrends er forbrugerne villige til at betale mere, hvis de får noget oplevet værdi, siger Jakob B. Knudsen.

Opdateret 10. nov 2020