Detail-lobby vil have regeringen ind i kampen mod madspild
Europæiske detailhandlere og grossister opfordrer regeringerne og EU til at give bedre muligheder for at mindske madspild og gøre det lettere at donere overskudsmad.
Den europæiske detailhandelsorganisation EuroCommerce, som bl.a. Dansk Erhverv er medlem af, mener, at alle parter i fødevarekæden har et ansvar for at mindske madspild, men regeringerne skal også hjælpe til.
I Europa bliver mere end 88 mio. tons mad, som ellers kunne spises, kasseret hvert år.
– Det er en skandale, både miljømæssigt og socialt, at spiselig mad går til spilde. Vi opfordrer EU og de nationale regeringer til at kigge nøje på deres regler og hjælpe med at fjerne barrierer, som bremser os alle i at mindske madspild, siger Christian Verchueren, generaldirektør for EuroCommerce.
Organisationen har offentliggjort en rapport om mindre madspild med eksempler på best practice blandt medlemmerne i flere EU-lande.
Spild af ressourcer
Herhjemme ønsker fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) at reducere dansk madspild, og den danske afdeling af fødevareproducenten Nestlé vil gerne give ministeren gode råd på området.
– Verden kan ikke fortsat miste 30 pct. af al den mad, der produceres til mennesker. Det er et både forrykt og skræmmende tal, og det er et kolossalt spild af ressourcer som energi, vand, landarealer, næringsstoffer og arbejdskraft, der bruges til at producere mad. Danmark skal vise vejen, og vi skal i Danmark – og i verden – bruge en fælles standard til at måle og reducere madspild med, siger Michiel Kernkamp, adm. direktør for Nestlé Norden, der har hovedkontor i Ørestaden.
Han opfordrer til, at man bruger den globale FLWstandard, der blev offentliggjort i København i juni. Nestlé drøftede på et møde forleden med Esben Lunde Larsen ideer til at udbrede kendskabet til reduktion af madspild i Danmark.
Virksomheden har mange års erfaringer med at reducere madspild og samarbejder herhjemme bl.a. med forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad.