Danskerne er begyndt at drikke økologisk øl
Der kommer mange flere forskellige økologiske øl i hanerne på værtshusene og på butikkernes hylder. På blot to år er antallet af nye økologiske øl fordoblet på det danske marked, fremgår det af en opgørelse fra øl-nyhedssitet Beerticker.dk.
Der blev i 2015 lanceret 89 forskellige økologiske øl fra 18 forskellige bryggerier, og både store og små bryggerier har interesse for det økologiske ølmarked.
De store bryggerier Carlsberg og Royal Unibrew bragte volumen til markedet med henholdsvis Tuborg Rå og Royal Økologisk Pilsner, mens mindre bryggerier som Kølster Malt og Øl samt Ørbæk Bryggeri sidste år lancerede henholdsvis flest og næstflest - 31 og 14 nye økologiske øl.
Et andet smagsbillede
Ejeren af Kølster Malt og Øl, Per Kølster, er også formand for Økologisk Landsforening. Han glæder sig over den aktuelle interesse for økologisk øl.
- Thisted Bryghus har jo været kendt for økologisk øl i mange år, så økologisk øl har været tilgængeligt, og forbrugerne genkender det. Nu er det så blevet koblet sammen med, at det også er en meget eksperimenterende verden. Når det er økologisk, så er det også mere originalt og nordisk. Det er et andet smagsbillede, vi opererer i, siger han til Dansk Handelsblad.
Tilbage i 1995 bryggede Thisted Bryghus sin første økologiske øl, Økologisk Thy Pilsner. Den er stadig på markedet. Øl-nyhedssitet Beerticker forventer, at der i 2016 for første gang vil blive lanceret over 100 økologiske øl.
- Man kan godt undre sig over, hvorfor det kommer nu, for der var jo økologisk øl helt tilbage i 1980-erne, så det har allerede været prøvet af. Men jeg tror, det skyldes, at økologien er så udbredt, at vi begynder at forstå, at det altså heller ikke er ligegyldigt, hvordan en øl er fremstillet, siger Per Kølster.
- Med den generelle interesse for økologi og væksten i afsætningen af økologiske produkter i dagligvarehandelen, så har Carlsberg og Royal Unibrew fået øjnene op for, at der er et marked, og det spiller godt sammen med festivalerne, som de jo har en stor interesse i, siger Per Kølster.
- Der er samtidig en række bryggerier, som er gået rent økologisk – blandt andet mit eget bryggeri – men også de lidt større som Nørrebro Bryghus og Herslev Bryghus.
Leger med brygningen
Per Kølster fortæller, at han selv leger meget med brygningen, og familien Kølster er i den heldige situation også at have et værtshus på Nørrebro i København - Kølsters Tolv Haner.
- Netop fordi der er tolv haner, så arbejder vi hele tiden med, at der skal være noget nyt og noget variation. Det gør det rigtig sjovt at være i bryggeriet, siger han.
- Dem, der drikker vores øl, er nysgerrige og har et meget åbent og afslappet forhold til, at øl kan være rigtig mange ting. Det er meget væsentligt i forhold til, hvad der er sket på ølmarkedet de sidste 15 år eller 20 år. Vi har udviklet vores smag, og vi er blevet meget bedre til at drikke meget forskelligt, siger Per Kølster.