Dansk Retursystem: Flere plastikflasker skal genopstå som flasker

Leverandører 14. maj 2019 -
This describes the image
Foto: Dansk Retursystem

Danmark er vi rigtigt gode til at aflevere vores flasker og dåser, når vi har indtaget indholdet. Faktisk bliver 90 pct. af al pantbelagt emballage indsamlet, hvilket svarede til 1,4 mia. dåser og flasker i 2018.

Men mens det indsamlede materiale fra dåser og glasflasker bliver genanvendt 100 pct. som dåser og flasker, er der fortsat et stykke vej, når det kommer til plastikflasker. Dansk Retursystem forventer, at godt 80 pct. af de indleverede flasker vil genopstå som flasker i år.

Det tal vil Dansk Retursystems nye direktør for cirkulær økonomi, Heidi Schütt Larsen, gerne have endnu højere op.

- Vi har et unikt retursystem i Danmark, men vi kan gøre det endnu bedre, hvis vi får den sidste emballage med, og hvis vi sikrer, at alle plastikflasker bliver genanvendt til flasker, siger Heidi Schütt Larsen.

Hun har været ansat i Dansk Retursystem som vicedirektør i snart ti år; med sin nye titel har hun fået ekstra fokus på den cirkulære økonomi.

- Det går rigtigt stærkt inden for den cirkulære økonomi i øjeblikket, og i en miljøvirksomhed som vores kan vi virkelig gøre en forskel, siger hun.

Dansk Retursystem indleder snart en kampagne, der skal få endnu flere til at aflevere emballagen.

- Den kommer sammen med indførelsen af pant på juice og saft; i den fortæller vi, at panten netop er garanti for genanvendelse, siger Heidi Schütt Larsen.

Fra 1. juli vil der være pantmærker på de første juice- og saftprodukter, og de er obligatoriske fra 1. november. Det giver yderligere ca. 52 mio. flasker, der kan genanvendes, hvilket kan betyde en CO2-besparelse på ca. 5.700 ton CO2.

Påvirker gebyret

Når man genanvender plastikflasker til nye plastikflasker, sparer man miljøet for hele 80 pct. CO2 i forhold til, hvis man skal bruge ny plast.

- Derfor er det også vigtigt, at plastikken genanvendes til eksempelvis flasker, der bliver indsamlet og genanvendt igen og igen. Ender den som kødbakker, bliver den enten ikke genanvendt til plastik i så høj kvalitet, eller den ryger til forbrænding. På samme måde gælder det, at en dåse skal genanvendes som en dåse. Ender den som cykel, kan den ikke blive til en dåse igen, siger Heidi Schütt Larsen.

Kvalitet i genanvendelse ses også i økonomien.

- Når vi et så højt loop, at alt bliver genanvendt igen og igen til samme formål, vil gebyret i retursystemet nærme sig nul, fordi vi får en god pris for den plastik, vi sender videre. Vi har allerede sat gebyret ned, og vi forventer at kunne sænke det yderligere de kommende år, siger Heidi Schütt Larsen.

Seks liter råolie til 100 flasker

I dag koster pantsystemet ca. 16 øre for en plastikflaske og 4 øre for en dåse. Det er dog i lige så høj grad miljøet, der har Heidi Schütt Larsens bevågenhed.

- Udover vi nedsætter CO2-udledningen, sparer vi også ressourcer. Det kræver seks liter råolie at producere 100 plastikflasker, siger hun.

Den første udfordring er at få alle emballager sendt tilbage i systemet. I øjeblikket ryger 140 mio. emballager af glas, metal og plastik andre steder hen. Det kan være i skraldespanden og dermed til forbrænding. Dernæst kommer, at ikke alle flasker er designet til genanvendelse.

- Vi har heldigvis et godt samarbejde med både producenterne og handlen, og alle har fået mere fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi. Det betyder, at nye emballager bliver forberedt til genanvendelse. Man er eksempelvis bevidst om de farver, plastflaskerne får, da vi i dag kun kan genanvende klare og lyseblå flasker til nye plastikflasker. Der er også fokus på den lim, etiketten er sat fast med, siger hun.

- I dag består plastikflasker fra medlemmer af Bryggeriforeningen i gennemsnit af 28 pct. genanvendt plastik. Målet i 2025 er 50 pct., siger Heidi Schütt Larsen.

Sendes til Tyskland

På langt sigt er idealet, at alle flasker skal være produceret med den højest mulige andel af genanvendt materiale. Men det kræver, at der er nok genanvendt plastik i markedet.

- Genanvendt plastik sælges på tværs af europæiske lande, og ikke alle lande har lige så høj returprocent som Danmark, siger Heidi Schütt Larsen.

Plastik, der skal benyttes til fødevareemballager, er af en specielt høj kvalitet, og der må kun benyttes plastisk, der tidligere har været anvendt til fødevarer. I dag er der ikke genanvendelsesfabrikker til den slags i Danmark.

Dansk Retursystem sender blandt andet plastikflaskerne til Tyskland, hvor de forarbejdes, så de bevarer den høje kvalitet.

- Vi har opbygget aftaler med vores samarbejdspartnere gennem en årrække og kan derfor dokumentere, i hvilket omfang plastik, aluminium og glas bliver genanvendt til flasker og dåser, siger Heidi Schütt Larsen.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?