Danroots har reddet 185 tons små økologiske gulerødder

Leverandører 2. mar 2022 -
This describes the image
Foto: Danroots
  • Tre spørgsmål til Lone Kondrup, der er projektchef i Danroots

Danroots leverer rodfrugter – både økologiske og konventionelle - til flere dagligvarekæder på det danske marked. 

Siden 2020 har Danroots i et samarbejde med Stop Spild Af Mad og Rema 1000 reddet 185 tons små økologiske gulerødder, der ellers ville være blevet kasseret. De skæve gulerødder har fået nyt liv og salget bidrager samtidig til Stop Spild Af Mads arbejde. 

Den nuværende ejer, Klaus Vestergård, er 3. generation på gartneriet, som blev etableret i 1955. Sønnen Peter står klar til at blive 4. generation i gartneriet, som ligger ved Tange Sø i Midtjylland. 

Dyrkning foregår med omtanke for miljø, fødevaresikkerhed, kontrol og sporbarhed. Gartneriet har gennem tiden opnået flere internationale certificeringer.

Hvad ser I som jeres største udfordring? 

Ud over vind og vejr kan vi godt føle os udfordret i forhold til den hastige udvikling på fødevaremarkedet. Mediernes, regeringens og fødevareorganisationernes store fokus og krav om mere økologi, bæredygtighed, plantebaserede fødevarer, ansvarlighed, Co2 reduktion, bæredygtighedsmål, madspild mm, udfordrer gartneriet. Og særligt ud fra den betragtning, at varen i detailleddet ikke må koste mere, selvom den tilføres mere værdi gennem store investeringer.

Hvor i markedet ser I potentiale for vækst? 

Efterspørgsel fra Food Service sektoren er stigende, og flere forbrugere går efter noget delvist færdiglavet – derfor er convenience tankegangen interessant for os. Det er et område, hvor vi har mulighed for at vækste, hvis vi kan levere forarbejdede råvarer, som kunden ønsker det. Potentialet ligger også i, at vi netop på det område, har mulighed for at bruge de råvarer, der f.eks. frasorteres på grund af størrelse eller form, da rodfrugterne ofte skal forarbejdes på en eller anden måde. 

Hvis du kunne gennemføre en politisk ting, hvad skulle det så være – og hvorfor?

Det kunne være en spændende tankegang, hvis de enkelte landbrug/fødevareproducenter blev ”belønnet” for deres indsat i forhold til certificeringer, miljø og bæredygtighed. På den måde kunne der kompenseres for de omkostninger, som bliver pålagt den enkelte bedrift for at være konkurrencedygtig. Det danske marked er ikke stort nok til fremtidig vækst, og så snart vi passerer grænsen, stilles der andre skærpede krav til fødevarekvalitetsledelse. Et område, der er forbundet med store omkostninger, men som ikke belønnes, selvom det er med til at opretholde eksporten og driften i det hele taget.
 

Opdateret 4. mar 2022