Danish Crowns kød skal være bæredygtigt

Leverandører 2. okt 2018 -
This describes the image
Danish Crown vil skabe en bæredygtig kødproduktion, lyder ambitionen fra topchef Jais Valeur. Foto: Ulrik Samsøe Figen
Skrevet af: Søren Tougaard

Kød er blevet udpeget som den helt store klimasynder - og kødkritikken er igennem den senere tid taget til i styrke.

Netop derfor havde slagterigiganten Danish Crown selv taget tyren ved hornene og indbudt statsminister Lars Løkke Rasmussen, førende bæredygtighedseksperter og forbrugereksperter til konferencen Meat2030 i Købehavn for at få ideer og input til fremtidens kødproduktion.

Forud for fødevarekonferencen slog topchef Jais Valeur fast i en kronik på Altinget.dk, at fremtiden er bæredygtig, og at det også gælder for Danish Crown.

- Hos Danish Crown har vi givet os selv og vores ejere en stor udfordring: Vi vil forsyne verden med bæredygtigt kød i 2030, lyder det ambitiøse mål fra Jais Valeur.

Ifølge Valeur vil fremtiden fokusere på dyrevelfærd og mere bæredygtigt kød.

Derfor vil Danish Crown også skabe en mere bæredygtig produktion, som vil kræve store investeringer og år at forandre.

- Nu er det tid til at ændre tankesættet for den fremtidige udvikling. I stedet for alene at udvikle med øje på at reducere produktionsomkostningerne, så skal vi i højere grad udvikle for at reducere CO2-udslippet og påvirkningen af miljøet. Og det gælder fra fodervalg og foderproduktion til ressourceforbrug på slagterierne og valg af emballage, skriver Jais Valeur i kronikken.

Forbrugere skal med

Ifølge Danish Crowns topchef har man formået at reducere udledningen af klimagasser med 25 pct. per kilo dansk grisekød fra jord til bord i perioden 2005-2016.

Og den udvikling ønsker Valeur fortsætter - og gerne i accelereret tempo.

- Vi har brug for bæredygtighedseksperters viden om, hvordan vi kan gøre vores værdikæde mere grøn. Vi har brug for andre, der vil påbegynde rejsen med os, og som vil dele deres erfaringer med os. Og måske vigtigst af alt har vi brug for forbrugere, der vil gå forrest og efterspørge vores klimavenlige kød. Også selvom det betyder, at de får lidt mindre kød for pengene. For én ting er sikkert. Den klimavenlige skinke, pølse eller bøf får en kort levetid, hvis ikke forbrugerne er klar til at vælge den til, når de står ved køledisken i supermarkedet, lyder det fra Valeur.

To australske og en britisk forsker har tidligere indsamlet forskningsresultater fra 369 studier, der har set nærmere på klimaudledningen ved produktionen af 168 forskellige fødevarer.

Og her er konklusionen klar: Drøvtyggere som kvæg og lam har det allerstørste klimaaftryk per kilo kød med henholdsvis 26,6 og 25,6 kg. CO2.

Til sammenligning har gris 'kun' et CO2-aftryk på 5,77 per kilo kød.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?