Danish Crown præsterer rekordresultat

Leverandører 23. nov 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Danish Crown
  • Trods et turbulent år passerer slagterigigantens overskud for første gang 2,2 mia. kr. 

Skrevet af: Søren Tougaard

Danish Crown har fremlagt et rekordregnskab for 2020/21, der viser et nettoresultat , der går frem med over 5 pct. til næsten 2,3 mia kr.

Grundet massive fald i verdensmarkedspriserne på grisekød i den sidste tredjedel del af regnskabsåret mindskes den samlede omsætning med 4,1 pct. til 58,3 mia. kr.

Der ligger en fokuseret indsats gennem flere år bag rekordresultatet. Der har været arbejdet målrettet for at styrke koncernens positioner på hjemmemarkederne i Nordeuropa. Der er satset globalt på kategorierne bacon, pizza-toppings og konserves samt investeret i DAT-Schaub, der nu er blandt de globale markedsledere på salg af produkter fra grisetarme til fødevare- og pharma-industrien, lyder forklaringen fra Danish Crown.

- Der er igen i år skabt værdi for de 1.600 andelsejere, der leverer grise til Danish Crown. Målt i kilo har de leveret otte procent mere til de danske slagterier. Rekordresultatet skal derfor fordeles på flere kilo, så restbetalingen pr. kg til leverandørerne af grise lægger en spids lavere end sidste år. Det ændrer dog ikke på, at det har været en attraktiv forretning for landmændene at holde grisene i Danmark frem for at eksportere dem som smågrise, siger Jais Valeur.

Mens afregningen for grisekød dykkede kraftigt hen over sommeren, så er priserne på okse- og kalvekød steget betragteligt.

Danish Crown Beef begynder at forløse sit potentiale og viser styrke. Der er fremgang i salget både i detailleddet og til restauranter og foodservice, og samtidig bidrager både slagteriaktiviteterne i Tyskland og Scan-Hide, der forarbejder kreaturhuder til læderindustrien, med en flot indtjening.

- Der er momentum i forretningen lige nu, og vi har en stærk plan og strategi for fremtiden. Samtidig har vi fastholdt en god finansiel balance, og vores gearing er med 2,3 væsentligt under vores langsigtede målsætning på 3,0. Dermed har vi et stærkt udgangspunkt for at kunne foretage de strategiske investeringer, der skal sikre Danish Crowns fortsatte udvikling, siger Jais Valeur.

Fokus på konkrete klimamål

I juni præsenterede Danish Crown sin strategi for de kommende fem år. Den har fået navnet Feeding the Future og flytter koncernens helt grundlæggende fokus fra volumen til værdiskabelse, hvor bæredygtighed er omdrejningspunktet for den fremtidige udvikling.

Derfor har Danish Crown blandt andet tilsluttet sig klimaprogrammet Science Based Targets Initiative og forpligtet sig til at opsætte konkrete klimamål for hele værdikæden fra jord til bord.

Det underbygger Danish Crowns overordnede mål om at halvere sin CO2-udledning i 2030.

- I Danish Crown er vi helt bevidste om, at kødproduktion er en del af klimaudfordringen. Derfor er målet med vores nye strategi at tage det arbejde, vi startede med 4WD-strategien, til et nyt niveau. Vores økonomiske målsætning er uændret, og med bæredygtighed som katalysator er det vores klare mål at løfte værdien af de råvarer, vi får tilført fra vores danske ejere, så de bliver i stand til kontinuerligt at investere i at nedbringe klimaaftrykket fra deres bedrifter, siger Jais Valeur.

Restbetalingen til andelsejerne for leverancer af grise bliver 130 øre pr. kilo og 110 øre pr. kilo for søer, mens kreaturandelsejerne også får en restbetaling på 130 øre pr. kilo. Derudover bliver der sat 242 mio. kr. ind på andelsejernes ejerkonti. For en ejer, der leverer 10.000 grise årligt, bliver det samlet set til cirka 1,3 mio. kr.

Opdateret 23. nov 2021