Dagligvarebranchen skal skabe øget værdi
Generelt har der i de seneste mange år ikke været meget at råbe hurra for i dagligvarebranchen. Forbruget har stået i stampe, og det mærker både butikker og leverandører.
En af de store opgaver for branchens aktører er derfor at gå ind i et tættere samarbejde om at skabe øget værdi. Forbrugerne vil tilsyneladende ikke øge dagligvareindkøbet i volumen, men både leverandører og butikker vil have fordel af at øge værdien af de købte varer.
Branchen vil også fremover være præget af forhandlinger om priser og rabatter, men samarbejdet mellem leverandører og kæder kan indeholde mange andre emner som produktudvikling og markedsføring.
Leverandørernes brancheforening, der nu hedder Mærkevareleverandørerne, vil skabe rammerne for at tættere dialog om generelle temaer i branchen, siger foreningens formand, adm. direktør Carsten Wandorf.
– Vi skal sammen med handlen være med til at bage kagen større. Det er meget vigtigt, at vi kan etablere et tættere samarbejde med detailhandlen. Det var glædeligt at se den store opbakning fra handlen ved årsmødet. Det, vi diskuterer i dag er, hvordan vi sammen med kunderne kan få mere værdi ind i samhandlen. Temaer som informationsdeling og andre former for samarbejde er i dag højere på vores dagsorden, siger han.
Navneændringen fra Dagligvareleverandørerne til Mærkevareleverandørerne er ikke udtryk for nogen revolution, men er et nyt skridt på den rejse, foreningen har været på i en længere årrække.
– Centralt for os står arbejdet med at synliggøre mærkevarens værdi for forbrugerne og markedet. Mærkevaren spiller en vigtig rolle i værdiskabende innovation til gavn for forbrugerne, men vi anerkender naturligvis samtidig, at private label er en vigtig del af markedspladsen, siger Carsten Wandorf.
Mærkevarer
Mærkevareleverandørerne har fem strategiske prioriteter, hvor arbejdet med mærkevaren står centralt.
– Vi kan se, at mange af vores medlemmer sælger varer gennem andre kanaler end den traditionelle dagligvarehandel, både online og i udvalgsvarehandlen. Fremtidens butikker vil i endnu højere grad blive præget af brancheglidninger, hvor de både sælger de traditionelle nonfood og fødevarer og drikkevarer. Det ser vi flere og flere eksempler på.
– Vi skal være til stede, hvor vores medlemmer er, og vi er klar til at optage medlemmer, der sælger mærkevarer indenfor non food. Fælles er, at vilkårene for alle disse leverandører af mærkevarer er helt identiske indenfor både daglig-varer og udvalgsvarer, siger Carsten Wandorf.