Coma-købmand: Vi passer ikke ind i nogen kæde, men…

Leverandører 2. jun 2020 -
This describes the image
Henrik Jensen er ene af to købmænd, som står bag bag Coma Discount på Lolland og Falster. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Coma Discount står der på facaden af fire dagligvarebutikker på Lolland Falster, og det skal der ifølge ejer og købmand Henrik Jensen blive ved med. Også selv om butikkerne for første gang i flere end ti år igen er gået ind i et kædesamarbejde.

- Vi er blevet en del af Let-Køb, men vi vil fortsætte med at tilpasse butikkerne, så de passer til netop vores kunder. Jeg vil ikke udelukke, at der kommer et LetKøb-logo op på butikken, ligesom vi har de tilbud, som kæden har på kampagne. Vores kunder modtager tilbudsavisen fra LetKøb, men vi hedder fortsat Coma, og vi er selvstændige, siger Henrik Jensen.

Han driver butikkerne sammen med Thomas Løje, der er medejer af to af butikkerne.

- For mig er en købmand én, der køber varer og sælger dem videre med en vis fortjeneste. Man sælger ikke varer, men taber på, men man sætter heller ikke varerne så dyrt, at ingen vil købe dem. En købmand bestemmer selv, hvilke varer han vil sælge, og hvordan butikken skal se ud. De krav er der ingen kæde, der kan modsvare i dag, siger Henrik Jensen.

Som kunderne vil Han har været købmand på Falster i 25 år. Den nyeste af de fire butikker overtog han i efteråret, da Min Købmand lukkede.

- Vi driver alle vores butikker, hvor andre før har givet op, og de giver alle overskud - ellers lukker vi dem, siger købmanden.

Tre Coma-butikker ligger på Falster i landsbyerne Marrebæk, Idestrup og Horreby, mens den fjerde ligger i Holeby på Lolland. De varierer i størrelse - Idestrup er den største med et salgsareal på 730 kvm., og Marrebæk er den mindste med kun 426 kvm. Navnet Coma stammer fra den tid, da tysk-ejede Edeka var i Danmark i en årrække. I 1998 introducerede Edeka discountkæden Coma, og de tre butikker, som Henrik Jensen ejede på daværende tidspunkt, blev en del af kæden.

Da Edeka og dermed Coma lukkede ned i Danmark, valgte Henrik Jensen at bevare navnet uden noget kædetilhørsforhold.

- Vores mål er at sælge de varer, som kunderne vil have, så billigt som muligt. Det betyder, at vores butikker er forskellige, og at vores sortiment ændrer sig. Kommer en kunde og spørger, om vi har en given vare, er jeg nogle gange nødt til at sige nej, men jeg kan så love, at vi har varen om et par dage. Vi køber ind der, hvor det er billigst. Nogle varer køber vi direkte ved leverandørerne, siger Henrik Jensen.

Skifter fra BFI

Coma køber eksempelvis en del rengørings- og vaskemidler direkte hos leverandørerne.

- Forbrugerne køber kun vaskemiddel, når det er på tilbud; derfor har vi besluttet, at vi i stedet sælger den varegruppe til en fast lav pris, siger Henrik Jensen.

Det kan dog også i nogle tilfælde betale sig at købe varer ind sammen med andre butikker, og i en årrække var Coma med i indkøbsfællesskabet i BFI-Indkøb, hvor den største gruppe af medlemmer er Shell-forhandlere.

- Men fra årsskiftet skiftede BFI fra Dagrofa grossist fra Dagrofa til Reitan, og samtidig blev aftalen meget mindre, og vi kan ikke få alle de varer, vi vil have, siger Henrik Jensen. Han valgte derfor i stedet at sikre sig den bedste adgang til Dagrofa ved at gå i samarbejde med LetKøb-kæden.

- Nogle varer får vi til den bedste pris ved at købe ind via vores kædesamarbejde, og samtidig får vi blandt andet del i et markedsføringstilskud, som vi ikke får, når vi selv køber ind, siger Henrik Jensen.

 

Opdateret 10. nov 2020