Bryggerier brænder inde med juleøl under nedlukning

Leverandører 28. jan 2021 -
This describes the image
Foto: Bryggeriforeningen
  • Danske bryggerier risikerer at brænde inde med tusindvis af liter øl på grund af tvangslukning af serveringsstederne. Bryggeriforeningen beder myndighederne om afgiftslempelser og kompensation

Den igangværende lukning af spise- og serveringssteder kommer til at koste de danske bryggerier dyrt. Tre ud af fire bryggerier risikerer at brænde inde med juleøl og andre øltyper, som bliver for gammelt under tvangslukning.

I en undersøgelse blandt bryggeriforeningens medlemmer svarer 28 ud af 36 deltagende bryggerier, at nedlukningen af restaurationsbranchen og nattelivet betyder, at de enten har eller vil få øl, som ikke kan sælges, inden det bliver for gammelt . 14 af dem svarer, at "det er et stort problem”.

- Desværre var restaurantsektoren lukket i december, som for mange bryggerier er en meget vigtig måned, og bryggerierne kunne derfor ikke afsætte alle deres fustager med julebryg, som de nu brænder inde med. Det samme gælder øltyper med kort holdbarhed – eksempelvis Pale Ale og IPA. Den usælgelige fadøl er et konkret tegn på en branche i knæ, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Overfor politikerne har branchen tre ønsker, som vil kunne lette krisen for de trængte bryggerier. Ud over kompensation for de usælgelige fustager, ønsker fire ud af fem bryggerier, at der bliver oprettet et coronapas, der tidligere end ellers kan åbne for smittefrie borgeres adgang til natteliv, koncerter, sportsbegivenheder, festivaler og lignende. Over halvdelen peger på, at de har akut behov for færre udgifter, eksempelvis via afgiftssænkelser.

Fire ud af de 36 bryggerier i undersøgelsen tilkendegiver, at der er risiko for, at de må lukke. Det er dobbelt så mange som i en tilsvarende undersøgelse i efteråret 2020.

Opdateret 2. jun 2021

Vil du vide mere?