Branchen venter på udspil om afgifter

Leverandører 8. okt 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

Dagligvarebranchen venter i spænding på et udspil fra regeringen om at sænke punktafgifterne, mens Folketinget for alvor går i gang med forhandlingerne om finansloven.

Dansk Erhverv ønsker at fastholde regeringen på dens løfte om at sanere punktafgifterne, som både fødevareproducenterne og detailhandlen er godt og grundigt trætte af. Nu venter Dansk Erhverv på, at regeringen sætter punktafgifterne på dagsordenen.

– Vi arbejder fortsat for og presser på for, at det bliver en del af den endelige finanslov, således at der endelig vil ske en sanering og oprydning af de administrativt bøvlede punktafgifter, som vi har bedt om i flere år, og virksomhederne har behov for, siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef inden for handel i Dansk Erhverv.

Regeringen har inddraget punktafgifterne i sit regeringsgrundlag, hvor man lover at lette og rydde op i virvaret af punktafgifter.

Saneringsforslag

I en kommentar til regeringsgrundlaget foreslår Dansk Erhverv bl.a. at fjerne nøddeafgiften, som giver et begrænset provenu, men skaber masser af administrativt bøvl – både for myndigheder og erhvervslivet.

Afgifter, der uhensigtsmæssigt skaber grundlag for grænsehandel, skal nedbringes eller afvikles, da det vil øge de danske virksomheders konkurrenceevne og trække grænsehandlen hjem til danske virksomheder samt reducere incitamentet til illegal handel.

Alene i 2013 gik den danske statskasse ifølge Dansk Erhverv glip af ca. 300 mio. kr. i afgifter på øl, sodavand og slik på grund af illegal handel. Dansk Erhverv mener, at det er nødvendigt med øget kontrol, så længe Danmark vælger at have højere afgifter end nabolandene.

Spiritusafgift

For nylig opfordrede Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) regeringen til at sænke afgiften på spiritus. VSOD peger på, at den danske spiritusafgift er 62 pct. højere end den tyske. Med en sænkning af spiritusafgiften med 23 pct., svarende til 10 kr. per flaske, vil grænsehandlen ifølge Skatteministeriet blive halveret, og samtidig vil incitamentet til illegal handel blive reduceret.

– Da spiritusafgiften i 2003 blev sænket, faldt danskernes samlede spiritusforbrug samtidig med, at grænsehandlen lev reduceret. Det skyldes, at forbrugerne har en tendens til et merforbrug, fordi de køber ind i store mængder ved grænsen, siger Michael Holm, formand for VSOD.

Af Henrik Dernman
hede@dhblad.dk

Både detailhandlen og leverandørerne ønsker en sanering af virvaret af punktafgifter, bl.a. afgiften på spiritus.

Foto: Helle-Karin Helstrand

Opdateret 10. nov 2020