Bopæl og alder er afgørende for øko-indkøb
Flere og flere danskere køber økologiske fødevarer, når de handler. Hele 95 pct. af befolkningen svarer, at der kommer økologiske fødevarer i indkøbsvognen, når de står i deres lokale supermarked.
Hyppigheden varierer dog en del efter, hvor i landet man bor. Det viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer.
Ifølge undersøgelsen vælger 43 pct. "ofte" eller "altid" økologien til, hvilket er en stigning i forhold til samme tid sidste år, hvor andelen lå på 37 pct.
De økologiske indkøb afhænger i høj grad af, hvor i landet, forbrugeren bor.
I Region Hovedstaden handler mere end hver anden forbruger økologisk "ofte" eller "altid", mens det samme kun gælder for 29 pct. i Region Nordjylland.
- Demografiske faktorer som alder og uddannelse har også indflydelse på forbrugernes indkøb af økologi. Tilgængelighed og udvalg af varer spiller også en rolle. Jo flere, der køber økologiske varer i et område, jo bredere bliver butikkernes sortiment. Derfor vil der ofte være mere økologi i storbyerne, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef hos Landbrug & Fødevarer.
Grøntsager topper øko-indkøb
Den nye undersøgelse er foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer, der har spurgt 1.029 danskere i alderen 18-70 år om deres økologiforbrug og vaner.
Og når forbrugerne skal prioritere, hvilke økologiske fødevarer de oftest køber, er grøntsager i top for mere end hver syvende.
Økologiske æg, mejeriprodukter, frugt og gryn kommer lige efter, mens de færreste nævner småkager eller chokolade som varer, hvor de prioriterer det røde ø-mærke.
Og der er fortsat et stort potentiale for at øge salget af økologi til danskerne.
- Regeringen har også et mål om at fordoble danskernes forbrug af økologi frem til 2030, og det vil vi gerne hjælpe med til at indfri, siger Kirsten Lund Jensen.