Bopæl og alder er afgørende for øko-indkøb

Leverandører 24. okt 2019 -
This describes the image
Økologi mere i københavn og økologisk landsforening Foto: Økologisk Landsforening
Skrevet af: Søren Tougaard

Flere og flere danskere køber økologiske fødevarer, når de handler. Hele 95 pct. af befolkningen svarer, at der kommer økologiske fødevarer i indkøbsvognen, når de står i deres lokale supermarked.

Hyppigheden varierer dog en del efter, hvor i landet man bor. Det viser en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer.

Ifølge undersøgelsen vælger 43 pct. "ofte" eller "altid" økologien til, hvilket er en stigning i forhold til samme tid sidste år, hvor andelen lå på 37 pct.

De økologiske indkøb afhænger i høj grad af, hvor i landet, forbrugeren bor.

I Region Hovedstaden handler mere end hver anden forbruger økologisk "ofte" eller "altid", mens det samme kun gælder for 29 pct. i Region Nordjylland.

- Demografiske faktorer som alder og uddannelse har også indflydelse på forbrugernes indkøb af økologi. Tilgængelighed og udvalg af varer spiller også en rolle. Jo flere, der køber økologiske varer i et område, jo bredere bliver butikkernes sortiment. Derfor vil der ofte være mere økologi i storbyerne, siger Kirsten Lund Jensen, økologichef hos Landbrug & Fødevarer.

Grøntsager topper øko-indkøb

Den nye undersøgelse er foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer, der har spurgt 1.029 danskere i alderen 18-70 år om deres økologiforbrug og vaner.

Og når forbrugerne skal prioritere, hvilke økologiske fødevarer de oftest køber, er grøntsager i top for mere end hver syvende.

Økologiske æg, mejeriprodukter, frugt og gryn kommer lige efter, mens de færreste nævner småkager eller chokolade som varer, hvor de prioriterer det røde ø-mærke.

Og der er fortsat et stort potentiale for at øge salget af økologi til danskerne.

- Regeringen har også et mål om at fordoble danskernes forbrug af økologi frem til 2030, og det vil vi gerne hjælpe med til at indfri, siger Kirsten Lund Jensen.

Opdateret 10. nov 2020