BFI-Indkøb: Nu er vores sortiment tilpasset conveniencetrenden
Mens det i mange år var Dagrofa, der leverede varer til de 169 medlemmer, som BFI Indkøb varetager fællesindkøb for, har det siden årsskiftet været Reitan Logistik.
Det er adm. direktør for BFI-Indkøb, Bjarne Månsson, godt tilfreds med.
- Selvfølgelig kan det ikke undgås, at man løber ind i udfordringer, når man skifter grossist. Det er en stor mundfuld - ikke mindst for forhandlerne. Men overordnet set er det gået rigtigt godt, og vi er blevet taget i mod af et imødekommende og fleksibelt Reitan Logistik, siger Bjarne Månsson.
Mens der i Dagrofa-aftalen lå 10.000 varenumre, er det tal reduceret til 2000 i Reitan. De 8000 varer, som ikke længere er med i BFI-aftalen, udgjorde kun 4 pct. af de varer, som medlemmerne købte.
- Mange af vores medlemmer siger, at vi nu lige præcis rammer det conveniencesortiment, som de gerne vil have. Men vi har selvfølgelig ikke kunnet gøre alle tilfredse. En forhandler har måske haft grønne asparges på dåse i sit sortiment, fordi en kunde gerne vil have det. Men hvis vi samlet kun sælger tre kolli om året, skal det ikke være en del af vores aftale. En andet af vores medlemmer har udnyttet, at vi havde 15 varianter af frossen pizza, og han er ked af, at vi nu har reduceret antallet til to. Men det sund fornuft og godt købmandskab at gøre antallet af varenumre mindre. Det gør det alt andet lige lettere at få noget volumen på. Både for os og for Reitan, siger Bjarne Månsson.
Aftalen med Reitan udgør lige omkring en halv mia. kroner. Mindre bonus næste år Reitan er nu grossist for stort set hele conveniencemarkedet - dog undtaget Q8, der fra 1. marts skiftede den anden vej.
Er det ikke svært at differentiere sig, når convenienceprodukterne er de samme som hos konkurrenterne?
- Nej, dels er 80 pct. af de varenumre, som vi alle har i butikken, stregkodevarer fra samme leverandør, dels er det i butikken, medlemmerne gør den store forskel. Det er der, de smører sandwichen og laver burgeren. Om det er det samme tebirkes, du får på alle stationer, er ikke afgørende for dit valg af butik - slet ikke, hvis det er det bedste til den bedste pris, siger Bjarne Månsson.
Han tilføjer, at alle kæder har en række varer, som kun de kan købe. Det er kun godt en måned siden, at Bjarne Månsson kunne fortælle, at indkøbsforeningen for brændstofforhandlerne kunne udbetale en rekordhøj bonus på godt 27 mio. kr. for 2019.
Direktøren sagde dengang til Dansk Handelsblad, at årsagen var, at foreningen har holdt igen på omkostningerne og været bedre til at tjene penge.
- Det kan godt være, at bonussen ikke er helt så høj næste år, men havde vi ikke skiftet grossist, ville forskellen blive endnu større, og det kan nok ikke undgås, at coronakrisen og dens følger, vil ramme os, siger Bjarne Månsson.
BFI’s medlemmer udgøres blandt andet af 109 Shell-stationer og 24 kiosker uden kædenavn. Dertil kommer blandt andet Go’On og F24.
Den årlige BFI-messe er på grund af cornakrisen rykket til 11.-12. september.