Arla vil kvitte flere urentable private label-kontrakter
Arlas topchef Peder Tuborgh var ikke sen til at kalde 2019-regnskabet for det bedste i de 15 år, han har stået i spidsen for mejerikoncernen.
Igen steg omsætningen med 100 mio. euro til 10,5 mia. euro - 78,4 mia. kr. -, mens bundlinjen blev øget med 7 pct. til 323 mio. euro, ca. 2,4 mia. kr.
Samtidig formåede Arla at styrke salget af brandede produkter med 5,1 pct.
Det er dog langt fra alle steder, Arla oplever fremgang.
På det europæiske marked, som tegner sig for lidt over 60 pct. af Arlas forretning, har mejerikoncernens beslutning om at træde ud af flere urentable private label-kontrakter kostet omsætning.
I alt faldt Arlas europæiske omsætning med 154 mio. euro, 1,1 mia. kr., sidste år.
Arla har nu heller ingen ambitioner om, at forretningen i Europa skal vokse, men derimod at styrke den internationale forretning udenfor Europa.
Og det strategiske sigte vil også de næste år betyde en nedgang i antallet af private label-kontrakter i Europa.
- Vi er i en periode nu, hvor vi træder tilbage fra den sidste hale af urentable private label-kontrakter, og det vil vi sikkert også gøre de næste et-to år i nogle lande. Men det er ikke et mål at trække sig ud af flere private label-kontrakter i årene fremover. F.eks. har vi endda private label-kontrakter, hvor målet er at øge samarbejdet. Husk på, at vi har flere end 100 private label-kontrakter, men nogle af kontrakterne er meget opportunistiske, siger Peder Tuborgh.
Bedre indtjening
Det er ikke mindst færdiggørelsen af et tørretårn i Pronsfelt i Tyskland, der åbner op for langt bedre forretningsmuligheder for forædlede produkter i lande som Nigeria og Bangladesh.
- Vi ser hele tiden på, hvordan vi optimerer vores mælk. Og når vi kigger rundt i Europa, har vi stadigvæk meget mælk bundet op på private label-kontrakter, hvor vi ikke har de profitable muligheder, som vi burde have. Ved at trække mælken ud og transformere private label til brandede produkter i Europa eller i vores internationale forretning, vil det virkelig skabe en højere værdi i vores forretning, siger Natalie Knight, koncernøkonomidirektør i Arla.
Peder Tuborgh fortæller, at Arla har strategisk private label-samarbejde med detailkunder i Danmark, Sverige, Finland, England, Tyskland og Holland, hvor parterne arbejder tæt sammen om f.eks. innovation og at optimere logistikken.
- Private label er stadigvæk en relevant del af Arla, og det vil det fortsat være. Men vi har stadigvæk kontrakter, hvor vi fra tid til anden må sige: undskyld, vi kan udnytte mælken bedre, og derfor trækker vi os ud.
- Som alle andre FMCG, så har vores brandede produkter højere marginer end private label. Mellem low-end private label og nogle råvareprodukter er der plads til optimering. Det ser vi på, og det gør alle andre mejerivirksomheder også, siger Peder Tuborgh.