Æg- og grøntsagsproducent: Økologi er bare sjovere
En hvid høne kommer nysgerrigt hen mod os. Stopper op og lægger hovedet på skrå. Flere kommer frem fra den lave skov af små poppel- og piletræer. Midt i det hele, i hønsegården, sidder Axel Månsson på hug med et eftertænksomt smil om munden.
- Jeg nyder at se, at de kommer hen til os, siger han.
- Høns er sky af natur, og de kommer kun, hvis de er trygge. Du kan også se på deres skinnende fjerdragt, at de trives.
Det er midt på formiddagen, og en stor del af hønsene er lige nu i hønsehuset.
- Når de vågner med solen, kommer de ud. Efter et par timer går de ind igen for at lægge æg. Resten af dagen er de ude. Jeg har altid syntes, at dyr skulle have lov at være ude i det fri, siger Axel Månsson.
Det er en af hans begrundelser for at være økologisk producent.
61-årige Axel Månsson har været landmand, siden han som 17-årig begyndte som fodermester. I dag er han økologisk grøntsags- og ægproducent på i alt ca. 1.300 hektar jord.
Høns er skovfugle af natur, og den tætte bevoksning af pil og poppel giver både skygge og sikrer biologisk mangfoldighed. Når træerne bliver for store, høstes de til flis og bruges til opvarmning og kompost. Træerne er samtidig med til at udnytte og holde på nærings-stofferne i hønsegården, og sidst, men ikke mindst, forhindrer de rovfugle i at tage hønsene.
- Musvågen skal have en pæl at sidde på for at kunne dykke ned efter en høne. Den kan ikke lande på de spinkle træer. Duehøgen kan ikke få øje på hønsene for træerne, fortæller Axel Månsson.
Hønsegårdene og omkranset af et hegn, der er gravet et stykke ned i jorden. Uden for hegnet er en elektrisk tråd. Begge dele er med til at holde ræven væk.
- For nogle år siden lykkedes det en ræv at komme over hegnet. Hun fik også lært sine hvalpe det. Men hønsene vænnede sig til, at de var der og stressede ikke over, at ræven tog nogle af dem. Lige nu har vi ingen ræve, fortæller Axel Månsson.
- Vi har en meget lav dødelighed. Når hønsene går ude og skraber i jorden, sliber de selv næbet ned. De hvide høns, vi har, stammer fra racen Hvid Italiener. De hakker ikke efter hinanden. Det gør andre racer i højere grad, fordi de klumper sig mere sammen, fortæller han, mens hønsene roder i jorden efter orm, biller og larver.
De kan dog også spise sig mætte i hønsehuset, hvor de bl.a. bliver fodret med ensilage.
For nysgerrig til køer
Axel Månsson blev i 1976 selvstændig kvæg- og svinebonde.
- Vi havde også både katte, hunde, heste, får, gæs og kalkuner. Tit kom både gæs, føl og lam ind i huset, griner han.
I 1981 byggede han sit første hønsehus og skilte sig af med de andre dyr.
- Jeg var for nysgerrig til køerne. Jeg ville eksperimentere, og med høns gælder det samme som med grøntsager: Man kan hurtigt se, om man gør det rigtige. Hvis ikke dyr og planter har det godt, skal man gøre noget på en anden måde. Jeg vil hele tiden udvikle mig og gøre tingene bedre.
Axel Månsson er storproducent af grøntsager og dyrker mere end 25 forskellige slags: en bred af vifte af forskellige typer kål, salater og løg samt specialiteter som lilla blomkål og glaskål. 65 pct. af produktionen er økologisk. Målet er at blive 100 pct. økologisk, når markedet er klar til det.
- I år har vi taget 100 hektar ny økologisk jord i brug, og yderligere 100 hektar er under omlægning. Det er bare sjovere at producere økologisk, fordi man hele tiden skal forbedre sine metoder. Det er nødvendigt for at tjene penge, men samtidig er det med til at gøre arbejdet mere spændende og fagligt udfordrende, siger han.
Den største udfordring ved økologisk jordbrug er at holde jorden fri for ukrudt. Sværest er det med løg, fordi de ikke får store blade, der kan skygge og forhindre ukrudtet i at gro. Et økologisk løg er ifølge Månsson mange gange dyrere at producere, end et konventionelt.
- Løgmarkerne kører vi over rigtigt mange gange på en sæson. Vi renser med håndkraft, luger, hakker og strigler. I år har vi lige taget ny ukrudtsstrigle i brug, fortæller han.
Pakkes på marken
Vi er taget hen til en løgmark, hvor en mand kører med en traktor. Bag traktoren trækker han striglen, der ligner en mange meter bred rive. Tænderne er på grund af nogle fjedre fleksible og tager kun det med, de skal.
Men ikke alt.
- Vi har lige fået den fra Holland, og jeg er spændt på at se, hvilken betydning den får for vores produktion, siger Axel Månsson.
Han fjerner med fingrene lidt ukrudt, som den nye strigle har efterladt.
- Det er med at få ukrudtet op, mens det kun er kimblade. Ellers har vi pludselig en hel skov. Vi inspicerer alle vores marker flere gange om ugen og skal hele tiden være på forkant, siger han.
Som økolog må Axel Månsson ikke sprøjte forebyggende mod skadedyr, sygdomme eller ukrudt.
- Vi dækker mange af vores afgrøder med insektnet for at holde dem fri for skadedyr, siger han.
Det er en arbejdstung proces, og da nettet ligger på planterne i det meste af sæsonen, skal det tages af og på nogle gange, når der skal ukrudtsbehandles.
Vi kører hen til en anden mark, hvor en traktor trækker en stor anhænger, der samtidig gør det ud for pakkeri. En flok medarbejdere høster icebergsalat, som straks puttes i poser. Poserne lægges på et transportbånd, der sender salathovederne op i anhængeren, hvor to medarbejdere lægger salaten i kasser.
I morgen ligger icebergsalaten i grøntafdelingen hos et af landets supermarkeder.
De øvrige afgrøder høstes på samme vis, men pakkes færdige hjemme på pakkeriet. Løg høstes dog med maskine.
Virksomheden leverer grøntsager til alle danske supermarkedskæder samt til en lang række grossister – langt de fleste varer bliver solgt til kæderne som private label. En mindre del eksporteres.
- Vi er nødt til at have en overproduktion for at sikre, at vi har nok til det danske marked. Det, vi ikke sælger i Danmark, går til Sverige, Tyskland, Italien og Dubai, fortæller Axel Månsson.
OM AXEL MÅNSSON:
- har produceret økologiske æg siden 1998
- har 141.000 økologiske høns, der lægger 45 mio. æg om året
- hønsene er fordelt i knap 50 hønsegårde på cirka 60 hektar land
- æggene distribueres af Hedegaard / Dava Foods
- producerer cirka 30 forskellige typer grøntsager på cirka 1.000 hektar land
- 65 pct. af omsætningen på grøntsagsproduktionen kommer fra økologisk produktion
- omsætningen på økologiske grøntsager var i 2016 70 mio. kr.
- forventet omsætning på øko-grønt i 2017: 92 mio. kr.
- størstedelen af grøntsagerne sælges i alle de danske supermarkedskæder – en lille del eksporteres
- har 50 ansatte plus en underentreprenør med 220 medarbejdere