Kvindelig uddeler med klokkeklar opfordring: Piger, kom i gang med at søge!

Kvinder i ledelsen 27. feb 2024 -
This describes the image
Ingrid Kjær Rosager Sørensen var kun 24 år, da hun første gang søgte om at blive uddeler. Det var hendes daværende uddeler og en HR-medarbejder, der ansporede hende til at gå efter topjobbet. Privatfoto
  • Talentfulde unge kvinder bør droppe ydmygheden og gå efter chefjobbet i butikkerne, mener uddeler Ingrid Kjær Rosager Sørensen. Hun peger på, at man ikke behøver arbejde ”helt vildt” og at både kvindelige og mandlige uddelere kan have udfordringer med at balancere job og familieliv.

En uddeler taler ud.

43-årige Ingrid Kjær Rosager Sørensen er uddeler i SuperBrugsen Vonsild i Kolding, og hun er derfor en af de relativt få Coop-kvinder, der er øverste chef i en butik.

Når hun bliver spurgt, om det er et problem, at der ikke er så mange kvindelige uddelere og købmænd, svarer hun:

- Det er ikke et problem. Men jeg synes, at det er ærgerligt. Pigerne går glip af noget. Som branche kan vi godt gøre noget for, at pigerne bliver mere motiverede for at søge opad. Men man kan også sige: Hvorfor søger flere piger ikke bare job som uddeler?

- Kvinder i branchen kan sagtens risikere at få de jobs, hvis de ellers går efter dem. Der er rigtig mange gode kvindelige salgsledere og souschefer i detailhandel. Så mit budskab er: Kom i gang med at søge! Så må man tage de kampe, der følger med arbejdet. Hvis man har små børn, skal man fortælle det klart og tydeligt, når man ansøger om jobbet. Der vil som regel være forståelse for det. Også hvis man på sigt har planer om at gå på barsel. Der kan findes løsninger, siger Ingrid Kjær Rosager Sørensen.

Født til faget

Man behøver kun tale i et minuts tid med den erfarne SuperBrugsen-uddeler, før det står klart, at hun er vant til livlig kundekontakt, kvik medarbejder-pingpong på gulvet og føling med, hvad der foregår nært og fjernt i den store Coop-virksomhed.

Ingrid taler lige ud af indkøbsposen ofte afbrudt af grin og vittige bemærkninger. Hun virker som en "Natural Born Købmand", som det engang hed i en smart reklamekampagne.

Er der veninde-sammenhold blandt uddelere?

- Næ. (Griner). Der er ikke så mange af os. Det kan være fint med fokusgrupper, men jeg tror ikke, vi skal rotte os sammen. Jeg har det supergodt med mine mandlige kolleger. Det handler om ledelse og købmandskab, og i den sammenhæng er køn ikke så vigtigt. Det gælder mest om at give erfaring videre til nye uddelere. Også kvinde til kvinde.

- Hvis man virkelig vil være uddeler, får man supergod opbakning fra Coop. Det er min egen erfaring. Jeg er aldrig blevet mødt af en afvisende bemærkning om, at jeg ikke kunne avancere, fordi jeg er kvinde. Faktisk tror jeg, at man kan ha' en fordel som eneste kvinde blandt ti ansøgere. Så skiller man sig jo ud.

Kvoter: nja ...

Hvad siger du til kønskvoter?

- Det er i hvert fald ikke mig, der har opfundet det. Det er en større debat, og jeg synes, at det er unødvendigt på nogle områder. F.eks. når det gælder om at få flere kvindelige uddelere og købmænd. For der handler det jo mest om, at pigerne skal søge stillingerne. Talenterne er helt klart derude.

- Jeg ville selv finde det træls, hvis jeg fik et job, fordi jeg er kvinde. Men det er godt at tage en snak om kønsfordeling.

Har du tips til unge piger i branchen?

- Få sparring med en uddeler, og tro på dig selv. I kan godt! Vi kvinder er generelt mindst lige så gode som mændene.

Tænk stort

Er der forskel på kvindelige og mandlige uddelere?

- Ikke så meget. Kvinder har lidt mere fokus på ledelse end på resultater. Vi er måske bedre til at bemærke den medarbejder, der ikke har det så godt – og til lige at bruge to minutter ekstra på at hjælpe en kunde. Vi har jo også flest kvindelige kunder, og derfor kan det være en fordel selv at være kvinde, konstaterer Vonsild-uddeleren.

Hun blev optændt af butiks-begejstring som ungarbejder i Gørding, og hun blev udlært som salgsassistent i Kvickly Middelfart.

Da hendes venner skulle læse i København, udnyttede hun de rige jobmuligheder i branchen og flyttede med øst på. Hun blev først salgsleder i Kvickly Frederiksberg og senere souschef i SuperBrugsen. Dengang var hun kun 24 år.

- En HR-medarbejder spurgte mig, om jeg ikke skulle være uddeler? Der fik han mig. Det havde jeg ikke tænkt over, at jeg kunne. Men min uddeler opfordrede mig også til at prøve det. Det var godt, at de skubbede på. Jeg havde en barriere og var i tvivl om, hvorvidt jeg kunne finde ud af det.

- Nå ja, tænkte jeg lidt humoristisk: Det værste, der kan ske, er jo, at jeg får jobbet.

Små og store hurdler

Ingrid scorede uddeler-stillingen i Dagli'Brugsen på Vigerslevvej i Valby.

- Det var en ret lille butik, og det var alle tiders, for så kunne jeg prøve det af i mindre rammer. Jeg havde tre fuldtidsansatte og nogle ungarbejdere. Det var svært at stå med hele ledelsesansvaret, men det var også sjovt og virkelig spændende.

- Jeg lærte, at det faktisk er meget nemmere at have en stor butik, selv om man skulle tro, at det er omvendt. For i en stor butik, skal man som uddeler ikke tage så mange lukkevagter. I min tid i Dagli'Brugsen måtte jeg overtage aftenvagten, hvis der var en sygemelding.

- Flere kvindelige uddelere føler sig trygge i de mindre butikker. Men hvis man skal dække mange aftenvagter, kan det være svært at få privatlivet til at hænge sammen. Så kvindelige uddelere i mindre butikker bør overveje, om de ikke skal søge mod større butikker, lyder rådet fra Vonsild-uddeleren, der nu styrer en SuperBrugsen med 70 ansatte.

Gode moderne tider

Knokler du meget?

- Der er en fordom om, at man som uddeler er nødt til at arbejde helt vildt mange timer. Men det bestemmer man jo i vid udstrækning selv. Jeg synes faktisk, at det har været en fordel med de udvidede åbningstider. Tidligere var det almindeligt med åbent fra 9-18, og så var der forventning om, at uddeleren var der i det meste af åbningstiden. Men nu hvor mange butikker har åbent fra 7-21, er det jo slet ikke muligt. Derfor er det blevet almindeligt, at butikken kan drives, uden at uddeler eller købmand er til stede. I dag er der forståelse for, at uddeleren ikke kan være i butikken hele tiden.

- Jeg har ikke selv børn, så på den måde er det nemmere for mig. Jeg arbejder som regel 7-16. Der er jævnligt aftenmøder, jeg bliver som regel lidt længere om fredagen, og så er der de pressede tidspunkter omkring jul, påske osv. Jeg synes, at det er vigtigst, jeg er i butikken, når der er brug for ledelse. Altså når der er flest medarbejdere, siger Ingrid Kjær Rosager Sørensen fra SuperBrugsen Vonsild i Kolding.

Alle mand til møde

Hun minder om, at det ikke kun er kvindelige uddelere, der har et familieliv, de skal passe.

- Mange mandlige uddelere har jo også børn, der skal bringes og hentes. Så det kan være lige så hårdt for mændene at få det hele til at gå op, som det kan for unge kvinder, siger hun – og nævner en kuriøs fordel, der følger med at være kvindelig uddeler i Coop.

- Når jeg er til møder i baglandet, er der ikke kø til dametoilettet. For vi er ikke mange kvinder til de møder. I den slags sammenhænge kan jeg godt forstå, at en kvindelig souschef kan få en idé om, at det er svært at nå det sidste stykke karrieremæssigt.

Opdateret 8. mar 2024