Myndigheder i kiosk-aktion på Nørrebro: Butik lukket og varer beslaglagt

Kriminalitet 8. okt 2021 -
This describes the image
Foto: Henrik Frydkjær
  • Ca. 60 medarbejdere fra Fødevarestyrelsen, Skattestyrelsen og Københavns Politi var onsdag i fælles aktion på Nørrebro i København

​​​​Kioskmiljøet i København har igen været i søgelyset, da Københavns Politi, Fødevarestyrelsen og Skattestyrelsen onsdag gennemførte en fælles aktion på Nørrebro i København.

Samlet set blev der gennemført kontrol i 21 kiosker i løbet af dagen, og i langt de fleste var der uregelmæssigheder af forskellig art.

- I forbindelse med aktionen har vi bl.a. beslaglagt knap 100 kg vandpibetobak, der ikke er betalt afgifter af, samt en række drikkevarer, som manglede pantmærker. Og så er vi i gang med at gøre regninger op til en lang række virksomheder, der mangler at betale afgifter af slikvarer. Derudover var der en række virksomheder, der ikke havde styr på at få indberettet løn for deres ansatte, siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Den fælles myndighedsindsats over for kioskmiljøet skal både sikre fair konkurrence samt sikre fødevaresikkerheden over for forbrugerne. Virksomhederne, der blev besøgt på onsdagens aktion, var alle udpeget på forhånd, fordi myndighedernes oplysninger tydede på, at der kunne være problemer.

 

Lukker virksomhed

Fødevarestyrelsen deltager i aktionen for at kontrollere, om butikkerne kan dokumentere, hvor varerne kommer fra. Styrelsen gennemførte i alt 13 kontroller.

Én virksomhed blev lukket, én virksomhed fik forbud mod salg af fødevarer, seks virksomheder fik beslaglagt varer som bl.a. slik, chokolade, spiritus og sodavand som følge af manglende dokumentation for sporbarhed, mens to virksomheder fik varslet bøder for at have overtrådt reglerne om sporbarhed og rengøring. Derudover gav Fødevarestyrelsen advarsler for overtrædelse af reglerne om sporbarhed, mærkning på dansk, allergener, rengøring, vedligeholdelse og registrering af ejerforhold.

- En fødevare skal altid have sporbarhed, så virksomheden kan kalde varen tilbage, hvis der er problemer med fødevaresikkerheden. Når vi kontroller sporbarhed kan vi også se tegn på, om den er købt af uautoriserede kanaler. Det hindrer, at virksomheden får en unfair konkurrencefordel over for de lovlydige virksomheder, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens fødevarerejsehold.

Skattestyrelsen sikrer under kontrollerne bl.a., at der er afregnet korrekte afgifter af de varer, der sælges i butikkerne, at der indberettes løn fra ansatte, og at der er betalt pant af drikkevarer. Derudover er Skattestyrelsen opmærksom på generelle tegn på sort økonomi, der betyder, at virksomhederne skal undersøges nærmere.

 

Opdateret 8. okt 2021