Købmand: Jeg skal se en udvikling hos den enkelte

Kampen om talenter 17. okt 2024 -
This describes the image
Lise Leander i sin Rema 1000-butik i Stautrup ved Aarhus Foto: Privat
  • Lise Leander er Rema 1000-købmand og ser især efter personlig udvikling, når hun spotter talenter i sin butik.

Med 18 år som selvstændig købmand har Lise Leander mange års erfaring med at tiltrække og fastholde unge talenter i Rema 1000 i Stavtrup. Det sker blandt andet i et samarbejde med handelsskolerne, hvor Lise gerne åbne dørene til et praktikforløb til unge interesserede. Som købmand er der også mulighed for at deltage i messer på handelsskolerne sammen med HR fra Rema 1000s hovedkontor.

For Lise er udgangspunktet for arbejdet med rekruttering et helt andet sted. Nemlig i egen butik.

- Jeg gør meget for at skabe en god arbejdsplads. Det gør, at jeg ni ud af ti gange kan rekruttere mine elever fra servicemedarbejderne.

Smil du er på

For Lise er det især energien og gnisten, hun lægger mærke til hos de unge medarbejdere i butikken. Meget af det logistiske, strukturer og arbejdsgange kommer først på læringsforløbet, og en del af det kan tillæres, men lysten til at være i butik den skal komme indefra.

- Jeg lægger også mærke til, om de har karisma og personlighed. Kan de gå på scenen? I det øjeblik de tager uniformen på og træder ud i butikken, så skal de være på. Også selvom det har været en træls morgen.

For at minde alle om vigtigheden i at være klar og serviceminded hænger der ved døren fra lageret til butikken et skilt med teksten “Smil du er på”.

Når talenterne skal spottes blandt butikseleverne og servicemedarbejderne, holder Lise øje med udviklingen.

- Jeg skal kunne se, at de blomstrer. At der sker noget med den enkelte.

Ansvar og sparring i butikken

Eleverne hos Lise får selvfølgelig ligesom alle andre elever i Rema 1000 et elevforløb, hvor de gennem otte uger følges på samme hold og får skabt et tæt sammenhold. Lise sammenligner forløbet med et efterskoleophold i forhold til at danne relationer på kryds og tværs.

Senere er der mulighed for både en mellemlederuddannelse og et talentforløb, for dem der har en drøm om en dag at stå i spidsen for egen butik som købmand. Men en stor del af udviklingen af talenterne sker i butikken gennem den daglige sparring med Lise som den erfarne købmand, der gerne tager snakken om løst og fast, socialt og fagligt, når hun side om side med den unge løser dagligdagens opgaver.

Lise øger også gradvist ansvarsområdet for den enkelte. Som eksempel nævner hun, hvordan souschefen vokser med opgaven og det øgede ansvar, hun giver ham.

- Min souschef har siden 1. januar haft ansvaret for at ansætte alle unge under 18 år.

Fastholdelse af talenter

På ét vigtigt parameter minder fastholdelsen af talenterne om rekrutteringen. Et godt arbejdsmiljø er altafgørende for at sikre, at de dygtige talenter har lyst til at blive. Derudover skal der være plads til forskellighed blandt medarbejderne, og der skal tages hensyn til privatlivet, så arbejde og familie kan balanceres fornuftigt.

- Og så har vi som selvstændige købmænd en ekstra gulerod i posen. Vi kan tilbyde attraktive bonusordninger til vores souschefer, så de, hvis de når de fastsatte mål, kan tjene en rigtig, rigtig god løn.

Det, mener Lise, giver souscheferne en økonomisk situation, hvor de kan med ro i maven kan bruge et ekstra år eller to på at dygtiggøre sig, inden de træder op på øverste trin på stigen og påtager sig ansvaret for egen butik.

Ledelse af unge

- Jeg oplever ikke den store forskel på de unge nu og tidligere. Måske er jeg bare fulgt med tiden.

For Lise har de ændrede krav fra ungdommen været en glidende overgang, så hun har ikke bemærket, at hun har været nødt til at lægge sin ledelsesstil om. Måske er det også fordi hun altid har givet tid og rum til samtaler og feedback, anerkendelse og konstruktiv kritik. Noget som de unge ofte er mere tydelige med at efterspørge i højere grad end den ældre generation.

Dog har Lise bemærket en markant ændring hos de unge

- Der stilles større krav til de unge i dag fra skole og samfund. Det giver dem en grundlæggende usikkerhed, som de heldigvis er åbne overfor at dele med mig. Det er nyt. Også at de unge i dag oplever sig mere lige med mig, end for bare ti år siden.

Det sidste oplever Lise som positivt, da det gør det lettere at skabe positive relationer med de unge.

Opdateret 17. okt 2024