Tema om rekruttering: Tredobling af ledige stillinger i dagligvarehandlen i Norge

Kæder 4. okt 2023 -
This describes the image
Ingvill Størksen er ansat som direktør for politik og regerings- og myndighedskontakt i Coop Norge.    Foto: Coop Norge
  • Dagligvarebutikker i Danmark oplever lige nu en stor mangel på butiksmedarbejdere. Det samme billede går igen i Norge

Dagligvarehandlen i Norge har set en tredobling i ledige stillinger i dagligvarehandelen, og denne stigning kan ifølge Ingvill Størksen, direktør for politik og myndighedskontakt i Coop Norge, særligt skyldes Norges store areal.

Dermed ligger det store, kolde og smukke naboland mod nord på linje med de problemer med rekrutteringen af medarbejdere, som også de danske dagligvarebutikkerne lider under.

- Nu er jo Norge jo en del større, hvis man sammenligner med Danmark, og vi ser derfor mest rekrutteringsproblemer i de små landdistrikter, og vi oplever de største udfordringer med at få rekrutteret kvalificeret personale i de distrikter, og det er særligt på ledelsesniveau, siger Ingvill Størksen og tilføjer:

- Men i byerne og i et tættere bebyggede områder kan vi nogle gange se færre ansøgere, men det har været relativt stabil i gennemsnit. Det er derfor mest i distrikterne, hvor der ikke bor så mange, vi mærker problemet mest.

Kraftig stigning i ledige stillinger 

Fra 2010 til og med 2020 var det gennemsnitlige antal ledige stillinger i dagligvarehandlen i Norge på lidt over 6.400 pr. kvartal, viser data fra Statistisk sentralbyrå, der er Norges svar på Danmarks Statistik. 

Til sammenligning var der i perioden 2021 til og med 2. kvartal 2023 i gennemsnit 12.300 ledige stillinger pr. kvartal i dagligvarehandlen i Norge. Der er altså næsten sket en fordobling i antallet af ledige stillinger. 

I perioden 2010 til 2020 oplevede Norge kun en enkelt gang, at antallet af ledige stillinger i et kvartal overgik 10.000. Fra 2021 til og med 2. kvartal 2023 er dette derimod sket hele fem gange, hvor der i det værste kvartal var over 22.000 ledige stillinger i dagligvarehandlen i Norge. 

Ingvill Størksen genkender problematikken, men forklarer det med, at det i høj grad handler om den norske geografi.

- Det er en by- og land-problematik, da vi i byerne ikke oplever, at der er nogle problemer med at rekruttere, men det er jo sværere der, hvor der ikke bor så mange.  

Når vi ser på antal ansøgere på ledige stillinger, kan vi se, at der et snit på godt 50 ansøgere pr. stillinger. Men vi har også set eksempler på, at der i tætbefolkede områder er stillinger, der har fået over 1.000 ansøgere

Misforstået syn på dagligvarehandlen

This describes the image

Svaret på de mange ledige stillinger kan måske også findes hos den yngre del af befolkningen i Norge. 

Derfor har Dagligvarehandlen.dk talt med 22-årige Vilde fra Norge om netop denne problematik.

Vilde har arbejdet i Coop Norge i omkring halvandet år, og hun giver Ingvill Størksen ret i, at det ikke er svært at finde medarbejdere, men derimod svært at finde nogle, der har lyst til at blive. 

- Der er altid mange ansøgninger til ledige stillinger, men det er især mange yngre mennesker og studerende, som ofte ikke tager deres deltidsjob så seriøst. Så jeg vil ikke sige, at det er svært at rekruttere medarbejdere, jeg vil hellere sige, at det er svært at rekruttere gode medarbejdere, der vil blive, fortæller Vilde. 

Vilde har heller ikke selv overvejet en karriere i en dagligvarebutik.

- Jeg har andre interesser og ambitioner, men også fordi jeg tror, jeg ville finde det meget kedeligt. Jeg føler, dagene ligner hinanden meget, og jeg vil gerne have, at det job, jeg bliver i resten af mit arbejdsliv, er mere varieret og udfordrende.

Ingvill Størksen fra Coop Norge vil gerne mane fordomme om kedeligt arbejde til jorden og kalder det en misforståelse: 

- Dagligvarehandel er nok efterhånden det eneste sted, hvor man virkelig har mulighed for at rekruttere dem, der ikke har en uddannelse eller lyst til at sidde mere på skolebænken. Hos os har man mulighed for at udvikle sig i butikken. Der er ikke mange andre brancher, hvor man kan være under 25 år og så blive leder for mellem 15-20 medarbejdere og styre en butik, der omsætter for mange, mange millioner. 


 

Opdateret 10. nov 2023